e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

500 let kostela: 77 let stavby

publikováno: 17.5.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V létě roku 1517, dva a půl roku po tragickém požáru Mostu, byl položen základní kámen nového městského chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Jeho stavba pak trvala osm desítek let. V našem Speciálu 500 let kostela pokračujeme v připomínce zajímavých historických momentů této proslulé stavby.

Jak už jsme psali v minulém díle, v roce 1517 začala sbírka na obnovu kostela a ještě tentýž rok se započalo se samotnou stavbou. Autorem plánů stavby byl Jakub Heilmann ze Schweinfurtu, který v té době působil v saském Annabergu. Jeho osobnost a dílo představíme v dalším díle Speciálu 500 let kostela.

Údaje o položení základního kamene se poněkud rozcházejí. Podle některých pramenů se tak stalo 15., podle jiných až 20. srpna. Podle knihy výdajů se slavnosti zúčastnil i sám stavitel, nebyl však přítomen po celou dobu stavby. Tu vedl polír, snad Jiří z Maulbronnu. Stavitel Heilmann navrhnul na svou dobu odvážnou stavbu, v níž se dotýká končící gotika s renesancí. Musel však kostel přizpůsobit základům a zbytkům vyhořelého chrámu. Se stavbou se pak postupně ubourávaly pozůstatky původního kostela. Práce se však táhle mnoho let a jejich dokončení se Jakub Heilmann nedočkal. 

Průběh stavby dokumentují kamenické značky jednotlivých stavebních mistrů, na jejichž odhalení a rozklíčování pracovala historička Heide Mannlová-Raková při přesunu kostela. Stejně tak historici sledovali stavbu díky městským knihám a výdajům na stavbu v nich zanesených. Obsahují i stesky Mosteckých, že se stavba prodražuje.

Za datum dokončení můžeme považovat jeho vysvěcení pražským arcibiskupem Zbyňkem Berou z Dubé 12. května 1594. "Mostecký chrám vyrůstal dále v časech, kdy se prosadila reformace a v architektuře styl renesance. Motivy z renesančního rejstříku zde lze zaznamenat na mnoha místech, ale svět gotických forem byl na díle mosteckého kostela přítomný do poslední čtvrtiny 16. století. Až do té doby tu tedy dědictví velké architektury jagellonské epochy stále žilo," shrnují autoři projektu Královské dílo z Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Všechny články o historii kostela i oslavách, které letos probíhají, se dočtete ve Speciálu 500 let kostela.