e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké muzeum nabídne prostřednictvím umění seznámení s Indií

publikováno: 16.1.2024, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Klímová

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum a galerie v Mostě představí ve čtvrtek 18. ledna poutavou výstavu umělce Heshama Malika s názvem Skrytá tajemství Indie. Prostřednictvím pestrých obrazů a podrobných popisů umělec barvitě vykresluje různé aspekty indické kultury. 

Hesham Malik, známý svým mezinárodním uznáním, umně zpracovává svá díla na základě osobních zážitků a velkoryse je prezentuje na vlastních výstavách. Některá díla čerpají inspiraci z božstev, jiná jsou ovlivněna kulturou nebo vírou jednotlivce. Zajímavý prvek přidává nahlédnutí do identity těchto postav a umělcovo zakomponování souvisejících mýtů. Některé obrazy představují obyčejné indické vesničany, zatímco jiné zachycují podstatu tance a hudby v rámci indické kultury. Umělec navíc obratně zapojuje indický jazyk prostřednictvím kaligrafie, čímž ještě více umocňuje celkovou kompozici.

Hesham Malik je mezinárodně uznávaný umělec, který se specializuje na moderní současné umění a design. O uměleckou tvorbu se začal zajímat již v mládí. Studoval umění na univerzitě v kanadském Waterloo a specializoval se na umění a design na Parsons School of Design a v Muzeu moderního umění v New Yorku. Má za sebou více než 100 samostatných výstav a je zkušeným profesionálním umělcem. Zaměřuje se na smyslovou povahu umění a snaží se zobrazovat příběhy lidí a života po celém světě. V roce 2015 byl vybrán newyorským časopisem Art Tour International jako jeden z mistrů současného umění a zároveň byl oceněn královskou rodinou v Dubaji za významný přínos světovému trhu s uměním. Hesham Malik je dnes celosvětově uznáván zejména za svou významnou iniciativu na podporu a vzdělávání dětí a povzbuzování jejich smyslu pro umění.

Vernisáž výstavy Skrytá tajemtví Indie se koná ve čtvrtek 18. ledna v 17,00 hodin. K vidění bude do 7. dubna.