e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 16. až 18. září

publikováno: 14.9.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu pokračují Dny evropského dědictví, takže můžete vyrazit na muzejní noc, komentované prohlídky nebo na žatecké dvorky. Na Klínech bude strašidelná stezka, ve skanzenu v Březně rozloučení s létem, v Račeticích slavnosti cibule a v Radčicích pouť.

Porta Aperta
V sobotu 17. září se v rámci akce Porta Aperta otevřou brány téměř osmdesáti řemeslných dílen a farem po celé České republice. Připojí se k ní také dva ateliéry v Dolním Poohří, které  se mohou pyšnit certifikátem POOHŘÍ regionální produkt®. Zavítat na návštěvu můžete do Lubence a Evaně. Podrobnosti v článku Porta Aperta otevírá brány ateliérů.

Mariánská pouť
Mariánské Radčice přivítají v sobotu 17. září návštěvníky své největší akce - Mariánské pouti. Ve spolupráci se Severočeskými doly a.s. se koná letos po patnácté. Bavit se můžete na historické scéně s rytířským ležením a turnajem na koních nebo na hlavní scéně při koncertech, pohádce či zábavných show. Program najdete zde

Hasičské slavnosti
Hasiči z Podbořan slaví 150 let od založení sboru a připomenou si to v sobotu 17. září na náměstí. Program začíná v 10,00 hodin. Uvidíte řadu ukázek zásahů hasičů či psovodů, od 16,00 hodin začíná zábava se skupinou J.I.H. a od 20,30 hodin koncertuje kapela Full Time. Na náměstí bude vystavena požární technika i vybavení policistů či armády, vyzkoušet si můžete i několik simulátorů BESIP.

Den bezpečnosti
Bezpečnostní složky se představí v sobotu 17. září také v Klášterci nad Ohří. Na ploše mezi stadionem a ZŠ Krátká se od 9,00 hodin uskuteční Den bezpečnosti. Budete si moci vyzkoušet trenažer dopravních nehod či trenažer resuscitace, uvidíte ukázky první pomoci nebo techniky bezpečnostních složek. S aplikací Hravýlety si můžete zahrát Pátračku pro děti s rodiči a projít si zábavně naučnou trasu, věnovanou protidrogové prevenci.

Strašidelná stezka
Ve Sport areálu Klíny v Krušných horách se i letos koná Strašidelná stezka s bohatým programem pro děti i dospělé. V pátek a sobotu 16. a 17. září je čeká strašidelná cesta lesem dolů k lanovce, která pak účastníky vyveze zpět. Trasa vyznačená světýlky, zabere přibližně 45 minut. Termíny od 18.30 do 21 hodin jsou určeny rodinám s menšími dětmi, v půl desáté pak mohou na trasu vyrazit odvážnější a starší  15 let. Mezi 18. a 21. hodinou bude připraven také doprovodný program a nebudou chybět stánky s občerstvením. Vstupné je 250 korun pro dospělé a starší 15 let, 200 Kč pro menší děti. Prodej lístků a rezervace termínů probíhá on-line.

Ukončení turistické sezóny
Babí léto na kole i pěšky je název akce, kterou se město Most rozloučí s letošní turistickou a cyklistickou sezónou. Opět budou připraveny trasy pro pěší i cyklisty, které startují v neděli 18. září od rybníčku v areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.  Podrobnosti o trasách najdete v článku Most ukončí turistickou sezónu na kole i pěšky. 

Žatecké dvorky
V rámci programu Dnů evropského dědictví ožijí v sobotu 17. září odpoledne žatecké dvorky. Tématická zákoutí města nabídnou rozmanité programy. Na hlavním náměstí se navíc otevře dobové tržiště. Některé historické památky představí živé obrazy. Více v dnešním článku V Žatci v sobotu ožije devět dvorků.

Hradní prohlídky
Klášterec nad Ohří chystá u příležitosti Dnů evropského dědictví několik komentovaných prohlídek. V sobotu 17. září od 13,00 a 15,00 hodin se můžete vydat na hrad Lestkov nebo-li Egerberg, kde vás kromě zasvěceného komentáře čeká i opékání buřtů a překvapení. V neděli pak ve stejný čas začínají komentované prohlídky druhé klášterecké zříceniny – hradu Šumburk na opačném břehu Ohře.

Otevřený Chomutov
Na sobotu 17. září chystá otevření památek také město Chomutov. Zdarma si můžete prohlédnout expozice Oblastního muzea, který chystá v budově radnice Miniaturní muzejní noc, program k výstavě portértních miniatur. V muzeu bude otevřeno až do 22,00 hodin. Na radnici navíc můžete navštívit i běžně nepřístupné prostory jako kancelář primátora, Rytířský sál či oratoř slečen. Otevřena bude také městská věž, kostely sv. Barbory (13,00 - 15,00 hodin),  Nanebevzetí Panny Marie (13,00 - 17,00 hodin), kaple svatého Ducha (10,00 - 12,00 hodin) či hvězdářská věž a Muzeum československého opevnění na Kočičáku.

Půlmaraton
V sobotu 17. září proběhne 12. ročník Mattoni 1/2 Maratonu Ústí nad Labem. Na startu se potká přes 3 000 běžců z Česka a ze zahraničí, které čeká běh chemičkou, centrem města i podél Labe. Hlavní závod začíná v 15,00 hodin na Mírovém náměstí. V 11,00 hodin začíná dm rodinný běh na trase tří kilometrů, určený rodiným s dětmi. Kromě toho startuje i 2Run a štafetový běh, vysokoškolský Běh o pohár rektora UJEP a závody paracyklistů. 

Kvaš
Oslava sklizně a loučení s létem s názvem Kvaš se koná v Archeoskanzenu Březno v sobotu 17. 9. od 10,00 do 17,00 hodin. Uvidíte, jak dopadl tříletý experiment uskladnění obilí v obilních jámách, orbu a setbu ozimů, aktuální přednáška se bude věnovat obnově lesa po požáru v Českém Švýcarsku, zažijete dožínkový rituál, těšit se můžete na řemeslné dílny se zpracováním kůže a dřeva, kávu s palačinkami, čerstvý mošt a mnohé další. Vstupné je dobrovolné.

Mostík
Odpoledne pro celou rodinu se koná v pátek 16. září od 17,00 hodin v Radničním parku v Mostě. Připraven je program a soutěžení a možnost opékání buřtů, hrají Rici nechci a spol.

Než vyjde večernice
Dětská organizace Zálesák pořádá v sobotu 17. září v Mostě noční dobrodružnou hru pro děti Než vyjde večernice. Pohádková brána bude otevřená u koupaliště pod Resslem od 20,00 do 21,00 hodin. Děti čeká procházka nočním pohádkově strašidelným lesem s úkoly. Na konci cesty bude připraven táborák. S sebou baterku a 30 Kč.

Začátek divadelní sezóny
V sobotu 17. září zahajuje Docela velké divadlo v Litvínově 27. sezónu. Návštěvníky nejprve přivítá průvodem herců Litvínovem. Pokud se chcete připojit, přijďte ve 14,45 hodin k divadlu. Od čtyř hodin pak uvádí DVD pohádku Princezna stříbrem zakletá anebo Démoni Krušných hor.

Další pohádky
Kalendář už se s blížícím podzimem plní i dalšími dětskými divadelními představeními. Divadlo rozmanitostí v Mostě hraje v sobotu od 10,00 hodin klasicku v podobě dvou medvědů od Kolína - Pojďte pane, budeme si hrát. V Domě kultury v Duchcově můžete v neděli 18. září od 15,00 hodin vidět výpravnou pohádku Docela velkého divadla Ferda Mravenec. Hudební pohádku O princezně, která ráčkovala, uvádí v neděli od 16,00 hodin KD Střelnice Kadaň. A letní kino v Olejomlýnském parku v Jirkově promítne v sobotu 17. září  od 21,00 hodin pohádku Tajemství staré bambitky 2.

Prohlídky sklepení
Duchcovský zámek připravil na sobotu a neděli speciální prohlídky valdštejnských sklepení. Těšit se můžete na prohlídku vinných či zásobních sklepů, které mají velice zajímavou historii. Prohlídky odcházejí vždy v 10,00, 12,30 a 15,00 hodin.

Slavnost kostela
U příležitosti 116. výročí posvěcení kostela Neposkvrněného početí Panny Marie připravilo Dubí slavnosti, které začínají v pátek 16. září, kdy bude v kostele koncertovat od 17,00 hodin Jitka Zelenková s kapelou. Další program bude pokračovat v sobotu od 13,00 hodin před kostelem. Zahrají Nerez a Lucia, P. Spálený a M. Voborníková, P. Rezet a Madalen. V neděli se pak od 11,00 hodin koná slavnostní mše.

Czech Fashion Week
Eliška Bučková, Nikola Kokyová, Karolína Kokešová, Kateřina Průšová, vítězky soutěží Miss ČR a další dvacítka předních českých modelek, předvedou v sobotu 17. září odpoledne na prosklené kolonádě v centru Teplic nové kolekce tuzemských i zahraničních návrhářů. Módní show začíná ve 14,00 hodin a každou hodinu se představí jedna kolekce. Program vyvrcholí ve 21,00 hodin přehlídkou z dílny Osmanyho Laffity. 

Slavnosti cibule
Cibule zavoní v sobotu 17. září obcí Račetice na Kadaňsku, která je tradiční cibulářskou oblastí. Kromě nákupu cibule a dalších výpěstků si můžete užít kuchařské show, ochutnat cibulové pivo nebo dobroty, uvidíte zemědělskou techniku, projedete se v bojovém vozidle pěchoty. Na pódiu budou hrát Hlahol Teplice, Ozzy Osbourne Revival, Bohemicca Rock, TFC Blues Gin a Horalka Kraslice. Vstup je zdarma.

Koncert na rozhledně
Na rozhledně na Červeňáku u Dobroměřic na Lounsku opět zahraje magická skupina Zrní. Na netradičním místě si můžete hudbu poslechnout v pátek 16. září od 20,00 hodin. Vstupné na místě 320 Kč.

Výstup na zámeckou věž
Jen pro drsné povahy je soutěž v hasičském víceboji TFA, která se bude konat v neděli 18. září na zámku v Klášterci nad Ohří. Hasiče čekají soutěže, jejich součástí je výstup na zámeckou věž v plné zbroji i další tři disciplíny. Závodů se mohou kromě hasičů zúčastnit i příchozí, registrace začíná v 9,00 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.