e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Porta Aperta otevírá brány ateliérů

publikováno: 12.9.2022, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 17. září se v rámci akce Porta Aperta otevřou brány téměř osmdesáti řemeslných dílen a farem po celé České republice. Připojí se k ní také dva ateliéry v Dolním Poohří, které  se mohou pyšnit certifikátem POOHŘÍ regionální produkt®. Zavítat na návštěvu můžete do Lubence a Evaně.

Všechny zúčastněné spojuje právě to, že jejich výrobky nesou některou ze značek kvality zastřešených Asociací regionálních značek. „Certifikát regionální značky garantuje místní původ a kvalitu řemeslného výrobku či potravin a přírodních produktů, služeb v cestovním ruchu a zážitků,“ vysvětlují organizátoři. V Poohří, kde se o značku stará Destinační agentura Dolní Poohří, je takových držitelů více než padesát a vyhledat je můžete pomocí webu www.regionalni-znacky.cz/poohri.

V Lubenci se v sobotu 17. září otevře návštěvníkům dílna Skloart manželů Kantových, která se zaměřuje na práci se sklem a především vitráže. Právě pracovat se sklem si v dílně mohou návštěvníci vyzkoušet, ať už jde o drobné vitráže, mozaiky, gravírování, malbu či lití olova. „Přijďte se podívat, kde se tvořily vitráže pro nádraží v New Yorku i pro řadu filmů. Uvidíte dekorace, které si zahrály v jedné z pohádek, kterou vám i promítneme,“ zve na setkání Jitka Kantová. Otevřeno bude od 10 do 17 hodin a na závěr zahraje kapela Modrá kost. Zároveň bude tento den ve vitrážovém muzeu v kostele v Libyni a na Vochlické rozhledně poloviční vstupné, děti mají vstup zdarma. „V muzeu kromě hrobky Dionýse Strojetckého můžete již spatřit prosvětlený vitrážový strop v hlavní lodi, který jsme nazvali osmým divem světa,“ doplnila Jitka Kantová. Adresu a další informace o dílně najdete na webu https://vitraze.skloart.cz/.

Další tvůrčí dílnou, kterou bude možné během akce Porta Aperta navštívit, je ateliér Eiwan v Evani u Libochovic. Manželé Hrubí se věnují práci s kamenem a dalšími přírodními materiály. S jejich tvorbou se mohou návštěvníci seznámit 17. září mezi 10. a 18. hodinou. „Zájemce provedeme dílnou a ateliérem, ukážeme hotová díla a vše jim vysvětlíme. Na zahradě si budou moci vyzkoušet práci s kamenem a nabídneme i drobné občerstvení,“ láká výtvarnice Alena Hrubá. Více si o dílně nedaleko Ohře můžete přečíst na webu www.eiwan.cz. V obou ateliérech si budou moci návštěvníci také zakoupit jejich výrobky.