e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámecká knihovna se vrací do expozice Ulriky von Levetzow

publikováno: 13.3.2023, kategorie: Výstavy, autor: Diana Šlajsnová Kvapilová

Sdílet: facebook twitter google+

Součástí expozice o životním příběhu baronky Ulriky von Levetzow v mosteckém oblastním muzeu je nově zámecká knihovna, čítající 1600 svazků. Návštěvníci v ní najdou knihy z barončiny pozůstalosti. Knihovna tak doplňuje jedinečnou expozici granátových šperků a další předmětů z majetku šlechtičny.

Třebívlická zámecká knihovna z pozůstalosti Ulriky von Levetzow a její matky Amálie (Amélie), rozené von Brösigke, byla získána městem Mostem zároveň s celým třebívlickým panstvím od barona Adalberta von Raucha v roce 1900. K roku 1927 čítala 3572 svazky. Ze současných 1600 dochovaných svazků je v majetku Oblastního muzea a galerie v Mostě pouze 218, druhou část vlastní Památník národního písemnictví – Muzeum literatury, s kterým má mostecké muzeum smlouvu o dlouhodobé zápůjčce. Zbytek knihovny je nezvěstný. 

V expozici, která baronku připomíná, je vystaveno všech 1600 knih. Obsahově se jedná především o dobovou, žánrovou literaturu, převážně beletrii a různorodou odbornou literaturu v jazycích německém, francouzském, anglickém a italském. Původně byla knihovna součástí instalace staré expozice a po jejím uzavření a vybudování nové v roce 2019 byla uložena v depozitáři muzejní knihovny, kde proběhla její inventarizace, očista a knihy si tzv. odpočinuly od výstavních prostor. Nyní knihovna opět obohatí expozici pro návštěvníky. 

Baronka Ulrika světově proslula jako poslední láska a múza Johanna Wolfganga Goetha. Součástí nové moderní expozice je granátová souprava šperků, kterou Ulrika podědila po své matce. Jde o největší známý soubor českých granátů.