e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 12. až 14. května

publikováno: 10.5.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkendové tipy odstartujeme pozvánkou na dva swapy, tedy výměny všeho možného, pozveme vás na moravský den v Bílině, festival jídla v Mostě, muziku v Pětipsech, divadlo v Korozlukách, oslavy železnice ve Zlonicích nebo výlet do první republiky v Lounech.

Mostecký swap
Výměna zboží, dárků, knih nebo čehokoliv, co se vám zrovna doma nehodí, to je swap. Přineste své věci ve dnech 11. a 12. května od 10,00 do 12,00 a od 16,00 do 18,00 hodin do Obzor Arény (bývalá Jalta v Růžové ulici) v Mostě. Samotný swap, kde si můžete opatřit něco nového, proběhne 13. a 14. května od 13,00 do 17,00 hodin.

Klášterecký swap
Historicky první klášterecký swap značkových, řemeslných a jógových věcí se uskuteční v sobotu 13. května v jógovém studiu Energy point. A co zbyde, věnují pořadatelé na tradiční sbírku ošacení pro diakonii v Broumově. Odnést si za cenu vstupného můžete opravdu krásné věci, některé i z exotických zemí jako je Peru, Mexiko, Indie, země jihovýchodní Asie, Austrálie a další. Přinášet věci můžete ve čtvrtek 11. května od 16,00 do 17,30 hodin nebo v sobotu od 10,00 do 11,00 hodin. vcybírat si pak můžete přijít od 12,00 hodin. 

Otevřený bunkr
Akce Zborov 25! připomene 85. výročí částečné mobilizace v květnu roku 1938. Uskuteční se v sobotu 13. května na místě bunkrů u Mikulovic mezi Kláštercem nad Ohří a Kadaní. Ve vyzbrojeném bunkru s posádkou se můžete dozvědět více o této válečné historii Československa. Podrobnosti se dozvíte zde

Morava v Bílině
Cimbál, zpěv, pestrobarevné kroje, dobroty od tetiček a víno dovezou do Bíliny představit přátelé z jihomoravské obce Kobylí. Partnerská akce se koná v sobotu 13. května v lesní kavárně Kafáč v bílinském lázeňském areálu. Program začíná ve 13,00 hodin a během dne uvidíte ukázky krojů i módní přehlídku, pěvecký soubor, cimbálovku. Vše zakončí v půl sedmé večer beseda u cimbálové muziky za společného zpěvu.

Food Festival
Láska prochází žaludkem, a tak si Central Most ve spolupráci s Magistrátem města Most pro své zákazníky a stálé příznivce připravil přes 30 stánků s nejrůznějším jídlem a pitím, bohatý hudební program, malování na obličej, karikaturistu či jízdu na koni. Food festival se bude konat v sobotu 13. května od 10,00 do 19,00 hodin na 1. náměstí a také uvnitř nákupního centra. Podrobnosti najdete v článku Letošní ročník Food Festivalu u Centralu bude mňamózní

Jarmark na statku
Jezdecká stáj Březno pořádá v neděli 14. května jarmark na statku. Jarmark je možné navštívit od 10,00 do 16,00 v ulici Nádražní 159. Těšit se můžete na regionální výrobce, zeleninové bedýnky, koření, sýry, svíčky a mnoho dalšího.

Extrem Bike Most
V sobotu 13. května se v Mostě jede tradiční závod horských kol. Zázemí bude mít opět závod na hipodromu a jezdit se bude po okolních kopcích Ressl, Široký vrch a Hněvín. Hlavní závod Extrém na 62 km startuje v 10,00 hodin, hobby extrém v délce 35 km pak v 11,40 hodin. Od rána budou na hipodromu připraveny i trasy pro malé závodníky od 100 metrů pro 6 km. Poprvé bude na závodu ExtremBike Most 2023 k dispozici kategorie Gravel Bike na trase o délce 55 km. Přihlášky na www.extrembikemost.cz.

Louny za první republiky
Výstava, která představuje Louny za dobu první republiky, se otevře v pátek 12. května v 17,00 hodin ve výstavním pavilonu lounského výstaviště. Atmosféru této doby si můžete připomenout i v letním kině, které bude od 21,30 hodin promítat komedii z roku 1938 Ducháček to zařídí. V sobotu od 15,00 hodin si pak můžete přijít poslechnout přednášku Jak se vařilo a peklo za první republiky.

Živá zahrada
Zámek Korozluky na Mostecku hostí tradiční divadelní festival. V zahradě zámku můžete v neděli 14. května od 10,00 hodin vidět a slyšet Vojtu Krtka, soubory Loutky bez hranice a Divadlo 100opic.

Pětifest
Zachraňte zámek hudbou je podtitul druhého ročníku hudebního festivalu pro celou rodinu Pětifest. Koná se v sobotu 13. května od 14,00 hodin na zámku v Pětipsech u Nechranické přehrady. Pobaví vás Bára Basiková a Lament, Michal Šindelář, kapela Řeka, Saving George a pěvecký sbor Proradost. Vstupné je 190 Kč, děti do 15 let zdarma, a přispějete tak na opravu zámku. Můžete přijet Doupovskou drahou nebo přímo v areálu přespat.

150 let dráhy
Duchcovsko-pražská dráha slaví 150. výročí od uvedení do provozu. Oslavy se konají o víkendu a na tratě vyrazí několik slavnostních a historických vlaků. V sobotu to bude historický vlak Praotec Čech, který vyjíždí z Masarykova nádraží v Praze v 8,23 a míří do Zlonic, kde je nedaleko železniční muzeum, a poté pojedou ještě vlaky další. V neděli se pak oslavy soustředí na trať mezi Slaným a Louny. Z Loun můžete vyjet v 9,25 hodin a vrátit ze Slaného (nebo Zlonic) v 11,30 hodin. V muzeu na statku Lisovice u Zlonic si můžete prohlédnout historické automobily a projet se na malodráze.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Ilustrační foto: iStock.