e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vychází nová kniha Sudetské příběhy.

publikováno: 9.9.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Lucie Macků

Sdílet: facebook twitter google+

Kniha přináší nový pohled na staré téma. “Sudetské příběhy - starousedlíci – osídlenci” obsahují 11 životopisných rozhovorů s pamětníky ze sudetských oblastí. Poprvé se přitom v jedné knize setkávají příběhy Němců vysídlených po válce s příběhy těch, kteří Sudety po válce osidlovali.

Vyprávění pamětníků popisuje i ty události, které při konvenčním pohledu na tuto dějinnou etapu zůstávají ve stínu. Čtenář se dozví, jak těžké byly začátky vysídlenců ve zničeném Německu, ale také jaký byl život nových osídlenců v pohraničí, který jim mnohdy nepřinášel jen vysněné štěstí. Cennou část knihy představují i dvě úvodní studie: prof. Marita Krauss píše o integraci sudetských Němců v poválečném Německu; Matěj Spurný popisuje nově vznikající společnost v českém pohraničí.

Publikaci zpracovali Miroslav Schneider, Sarah Scholl-Schneider a Matěj Spurný; vydalo ji občanské sdružení Antikomplex ve spolupráci s Univerzitou v Augsburgu. Kniha obsahuje velké množství dobových fotografií, je dvojjazyčná (česky a německy) a v knihkupectvích je k dostání od září 2010.

Koncept “Sudetských příběhů” navazuje na starší knihu “Sudetské osudy”, nově však přináší  zajímavý pohled na poválečnou integraci sudetských Němců.