e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 10. až 12. srpna

publikováno: 8.8.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Kde hledat o víkendu ochlazení? Na Ohři v Lounech na letním vábení, na Miladě při vodních hrátkách, na koncertě v žatecké synagoze nebo při nočních prohlídkách zámku Krásný Dvůr nebo děčínské zoo.

Léto na Miladě
Na jezeře Milada u Chabařovic na Ústecku se v sobotu 11. srpna koná odpolední akce s vodními hrátkami, ukázkami sportů a Cestou válečníka. Součástí je čtvrtý ročník festivalu jídla a soutěže Milada Burger. Maso i grily budou k dispozici, vy si přineste ingredience na ochucení, přihlášky do soutěže možné prostřednictvím Globusu. V případě dobrého počasí vyhlídkové lety vrtulníkem. Program je naplánován od 13,00 do 17,00 hodin.

Pohádkové safari
Oblíbené Pohádkové safari bude opět jezdit Podkrušnohorským zooparkem v Chomutově. Půlhodinové jízdy areálem s několika pohádkovými zastaveními jsou naplánované na dva srpnové víkendy, první jízda startuje v pátek 10. srpna. Více v článku V chomutovském zooparku se zabydlí pohádkové postavy.

Knihovna na nábřeží
Z Klášterce nad Ohří se projekt Města čtou s venkovní čítárnou přesune do Kadaně na nábřeží Maxipsa Fíka. Pestrý výběr knih a lahodná káva či osvěžující nealkoholický nápoj a zajímavé odpoledne - to vás čeká o víkendu 11. a 12. srpna. Čítárna bude otevřena po oba víkendové dny od 10,00 do 17,00 hodin.

Perseidy
Po velké podívané, kterou byl zatmění Měsíce (ne všude ale viditelné), můžete vyrazit na další pozorování noční oblohy. Tentokrát budou k vidění meteorické roje perseid. Pozorování pořádá Astronomická společnost Chomutov a muzeum na louce u bývalého kina Oko (Lipská ulice, naproti kostelu svaté Barbory), a to v pátek a sobotu 10. a 11. srpna od 21,00 hodin. S sebou pořadatelé doporučují lehátko, židličku nebo deku. Koná se pouze za jasného počasí.

Lounské vábení
Pestrý víkendový program nabídne festival Letní lounské vábení. Začíná už v pátek odpoledne na Mírovém náměstí hudebním programem s Michalem Hrůzou či Vypsanou Fixou, večer se koná lampionový průvod. V sobotu se bude hrát na pěti scénách a další program zahrnuje závody dračích lodí, turistický pochod i cyklojízdu, voříškiádu či divadla. Podrobnosti najdete v tomto článku

Austrálie v synagoze
V žatecké synagoze si můžete v pátek 10. srpna poslechnout netradiční koncert Ondřeje Smeykala, hráče na australský domorodý nástroj didgeridoo. Koncert začíná ve 20,00 hodin. 

Neckyáda
Tradiční jízda netradičních plavidel, žatecká Neckyáda na řece Ohři startuje v sobotu 11. srpna. Start je ve 13,00 hodin u jezu u tenisových kurtů.

Dílna pro děti
V sobotu 11. srpna chystá teplické muzeum pro děti letní výtvarnou dílnu „O modrém ptáčku“. Společně s muzejní pedagožkou děti podniknou objevnou cestu do zámeckých komnat, kde naleznou Modrý salonek a v něm ukrytého ptáčka. V následující výtvarné dílně se pokusí vytvořit vlastní modrý vzor připomínající dekor míšeňského porcelánu (cibuláku). Dílnu uzavře četba stejnojmenné pohádky. Pro děti od 5 do 10 let bez doprovodu rodičů. Začátek ve 14,00 hodin, vstupné 30 Kč, výtvarný materiál zajištěn.

Hudební léto v Jezeří 
Na zámku Jezeří pokračuje tento víkend hudební festival, který navazuje na bohatou hudební tradici tohoto lobkovického sídla. Přinese pět zajímavých večerů s intepretací staré hudby i premiérou hudby nové. Druhý koncert začíná v sobotu 11. srpna v 17,00 hodin. Program najdete v tomto článku

Staň se noční šelmou
Night Run 2018 probíhá v sobotu 11. srpna na 1. náměstí v Mostě. Trasy v délce 5 a 10 km pokračují přes park Šibeník a zpět na náměstí. Součástí akce je dětský závod okolo náměstí i nezávodní rodinný běh. Program akce začíná již v 16 hodin, hlavní závody odstartují ve 20,30 a v 21,30 hodin. 

Noční prohlídky
Letní večerní kostýmované prohlídky v sobotu 11. srpna seznámí návštěvníky s prvními černínskými majiteli zámku Krásný Dvůr, Heřmanem a Humprechtem Janem. Oba vznešení diplomaté provedou příchozí po svém sídle. Součástí prohlídek bude také ochutnávka orientálních pokrmů. Začátek v 18,00 hodin, prohlídky pak budou pokračovat každých 20 minut až do 21,40 hodin. Vstupné na prohlídku 150 Kč, děti do 15 let 100 Kč. V neděli pak mohou děti vyrazit na prohlídky s komtesou Marií. Více v článku Pestrý víkend v Krásném Dvoře: dětský zámecký klub, noční i dětské prohlídky.

Zámecký skleník
O víkendu 11. a 12. srpna se otevřou zámecké skleníky na zámku Libochovice. Prohlédnout si je můžete po oba dny od 10,00 do 15,00 hodin. Najdete v nich sbírku tropických a subtropických rostlin. Vstupné je dobrovolné.

Rozcvička
V neděli 12.8. se uskuteční 100. rozcvička od založení běžecké skupinky "Rozběhej Litvínov". Pořadatelé doufají, že dorazí stovka lidí, a tak se přidejte v 9,00 hodin v Litvínově u Lidlu. Podmínkou není běh, ale jde o to rozhýbat se, ať už půjde o běh, jízdu na kolečkových bruslích, kole, koloběžce, či "jen" o procházku po stezce. Soutěží se také o vstupenku na Valdštejnovu Desítku v Chebu 26. srpna. 

Havajská party
Na hradě Krupka se v neděli 12. srpna od 14,00 hodin koná Havajská party. Těšit se můžete na hudbu, tanec, soutěže a hranou pohádku pro děti. Vstup je zdarma.

Tolštejnské slavnosti
Na celodenní výlet vydají sobotní Tolštejnské slavnosti v Jiřetíně pod Jedlovou. Na náměstí bude probíhat od 10,00 hodin celodenní zábavný program Divadla v Pytli Petra Stolaře a jarmark. Ve 20,00 hodin se vydá na Křížový vrch a hrad Tolštejn světluškový pochod a na hradě pak budou probíhat dračí hrátky.

Zámecký piknik
První pokusný kostýmovaný zámecký piknik a noční karneval se koná na zámku Vrbičany u Litoměřic v sobotu 11. srpna. Povinný dresscode: Steampunk - Dieselpunk - Victorian - Bram Stoker's Vamp – Baroque. Piknik začíná ve 14,00 hodin a na programu je kroket, pétangue, discgolf, badminton, soutěže o ceny, volná zábava, čajovna Kartograf. Ve 20,30 pak vypukne zahradní karneval v benátském stylu v maskách. Vstupné: láhev něčeho dobrého a talíř pochutin. Občerstvení bude formou švédského stolu z donesených zásob. 

Pohádka na zámku
Další zámek, kam vás pozveme, je Velké Březno u Ústí nad Labem. Tam mohou děti v neděli 12. srpna od 14,00 hodin shlédnout pohádku O zlém drakovi.

Večerní zoo
Další zoo, kterou můžete navštívit o víkendu večer, bude zahrada v Děčíně. V pátek 10. srpna v 19,00 hodin vychází komentovaná procházka večerní zoo. Prohlídky jsou vhodné i pro děti, kterým bude přizpůsoben výklad a ukázky. Je třeba se předem objednat, na prohlídku je doporučena pevná obuv a baterka.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Ladislav Bába.