e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 10. až 12. července

publikováno: 8.7.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zajímavou nabídku pro vás chystají na hradech zámcích – v Budyni se usadí keltové (na fotce), na Krásný Dvůr dorazí císař, v Libochovicích se můžete kochat bonsajemi a v Duchcově se bude ženit Casanova. Přidáme i pár hudebních tipů.

Letní odpoledne ve skanzenu
Odpoledne vyplněné řemesly a ručními pracemi nabízí skanzen Stará Ves v zooparku v Chomutově. V sobotu 11. července (a poté ještě 25. července) si můžete vyrobit hračku, svíčku z vosku, naučíte se tvořit bambule z vlny nebo plést košíčky z pedigu a vytvořit si kouzelnou plechovou píšťalku. Program probíhá od 14,00 do 17,00 hodin a postačuje vstupenka do zooparku.

Sýkorovy Počedlice
Třetí setkání přátel a obdivovatelů malíře Zdeňka Sýkory se uskuteční 11. července v 15,00 hodin v Počedělicích na Lounsku. Na místě můžete obdivovat přírodu, kterou rád maloval. Zároveň si můžete v Galerii města Louny prohlédnout výstavu nazvanou Krajinou Zdeňka Sýkory s podtitulem Od Března do Pátku, o níž se více dočtete v tomto článku.

Bonsaje na zámku
Na nádvoří zámku Libochovice si můžete do 12. července prohlédnout tradiční výstavu bonsají a suiseki. Otevřeno je od 9,00 do 17,00 hodin. Součástí výstavy je prodej bonsají a pomůcek, o víkendech a svátcích vždy v 11,00 hodin ukázka tvarování.

Umělecké sympozium
Na Horním hradě u Stráže nad Ohří pokračuje do soboty 11. července všeobecně umělecké sympozium, které bude přístupné denně od 10,00 do 17,00 hodin. V jeho průběhu opět uvidíte na nádvoří mistry umění řezbářského, keramického, kamenořezačského i jiných a sledovat můžete vznik díla od počátku k samému konci. Nebudou chybět ani rukodělné práce jako paličková a patchwork. Celá akce se koná na podporu Horního hradu – vytvořená díla můžete zakoupit již během samotné akce, či po jejím ukončení. Výtěžek z prodaných výtvorů bude věnován na podporu postupně se obnovující kulturní památky hradu a zámku Hauenštejna. 

Města čtou
Stan s knihami a časopisy, který putuje Lounskem, se o víkendu zabydlí na festivalu Bez zámků v Tuchořicích a v neděli 5. července večer se v rámci projektu Husovy Louny přesune do Loun. V pondělí 6. července se můžete začíst na náměstí od 10,00 hodin.

Dvorské slavnosti
Přeneste se na jeden den do roku 1812, kdy se zámek Krásný Dvůr chystal na příjezd vzácné hraběcí návštěvy. Vrchol letošního léta na zámku se koná v sobotu 11. července od 10,00 do 17,00 hodin. Čeká vás tržiště, na nádvoří zámku bude hrát dobová hudba (dámská část skupiny Páni z Kolína), pobaví vás kejklíř a kouzelník, divadlo pro děti zahraje Šípkovou růženku. Ve 13,00 hodin bude na nádvoří historická módní přehlídka, od gotiky až po styly 19. století. Prohlídky zámku od 10.30, 11.30, 14.30 a 15.30 hodin, vstupné na nádvoří 20 Kč, prohlídka 170 Kč.

Casanova se žení
Letní oživené prohlídky s prvky opery a baletu, během nichž se možná ožení slavný milovník Giacomo Casanova, začínají v sobotu 11. července od 13,30 a 15,00 hodin na zámku v Duchcově. Podrobnosti o programu i další nabídce zámku během prázdnin v Magazínu.

Noční filmový maratón
Milovníci kultovních filmů o hobitovi Frodo Pytlíkovi by neměli chybět v pátek 10. července v noci v letním kině AmFík v Kadani na břehu řeky Ohře. Od 21,00 hodin tam začíná maratón promítání tří dílů Pána prstenů. Takže deku s sebou, svačina na místě.

Cirkus Revel
Motorkářský sraz a rockový festival se koná na Resslu v Mostě v sobotu 11. července. Vystoupí Matahari, Loco Loco, Boners, Spwash, Dilemma in cinema, těšit se můžete na spanilou jízdu, tombolu, tatto a na překvapení.

Altros Rockfest
Jubilní patnáctý ročník Altros Rockfestu se koná v areálu Osmička v Lovosicích v sobotu 11. červece od 13,00 hodin. Během odpoledne a večera vystoupí Radim Hladík a Blue Effect, Dukla Vozovna, N.V.Ú, Mean Messiah, Anarchuz a další. Vstupné 150 korun. Podrobný program najdete na www.altrosrock.info.

Keltský kruh
Další festival bude věnován hudbě keltské, ale i spoustě dalších aktivit, které kolem keltské kultury točí. Na vodním hradě Budyně nad Ohří se o víkendu uskuteční 11. ročník festivalu Keltský kruh, kde návštěvníky čeká den plný keltské kultury. Tešit se můžete na keltskou vesničku, muziku, irský tanec i s výukou, soutěže a hry. Přijedou kapely Shannon, Marw a zatančit přijedou jako tradičně Aisling. Program začíná v pátek 10. července v 19,00 hodin irským večerem, hlavní program se koná v sobotu od 13,00 hodin, keltská vesnice s řemesly se otevře již v 11,00 hodin.

Hraběcí mlsání
Tradiční gurmánská prohlídka na zámku ve Velkém Březně bude mít tentokrát téma čokoláda. V sobotu 4. a neděli 5. července můžete ochutnat na 10 druhů čokoládových výrobků v historických interiérech. Prohlídky začínají každou půlhodinu od 10,00 do 17,00 hodin, vstupné je 100 Kč.

Letní muzejní noc
Na noc ze soboty na neděli 11. na 12. července bude v drážďanských muzeích v sousedním Sasku pěkně živo. Téměř pět desítek muzeí otevře návštěvníkům od 18,00 hodin své brány, včetně běžně nepřístupných míst. Organizátoři připravili také tématické trasy. Vstupenka stojí 13 EUR pro dospělé, zlevněná 9 a platí do všech muzeí a také na drážďanskou MHD i na dopravu regionálními linkami VVO, takže se můžete zdarma dopravit vlakem už od českých hranic, muzea budou projena kyvadlovou dopravou. Informace v němčině a seznam zapojených muzeí najdete zde: www.dresden.de/museumsnacht  

Den v průmyslové zóně
V sobotu 11. července můžete s dětmi vyrazit na neobvyklé místo - do průmyslové zóny Triangl u Žatce, kde firma Yanfeng chystá od 13,00 hodin Family Day. Uvidíte ukázky čínského bojového umění i čínského lva, připravena budou hudební vystoupení například Báry Zemanové, malování na obličej a další dětský program, od 14,00 do 17,00 hodin můžete zavítat do výroby.

HopMan Triatlon
V autokempu U Hráze na vodní nádrži Nechranice se v sobotu 11. července konají závody HopMan Triatlon, které startují ve 12,00 hodin. Tzv. 1/2 železňák čítá plavání, kolo a běh o délkách 1,5 - 90 a 21 km. Dětský triatlon startuje v 11,00 hodin a děti čeká 30 metrů brodění, 300 m na kole či jiném "vozidle" a 150 metrů běh. Pokud se necítíte na "železňáka" můžete využít i krátký triatlon (0,47 km plavání, 30 km kolo a 5,27 km běh). Přihlášky na www.hopmantriatlon.cz

Pecká motopecka
Hudební festival Pecká motopecka se koná 11. července na koupališti ve Vysoké Peci na Chomutovsku. Zahrají například Toxic People, Hibernatus, start v 18,00 hodin.

Foto: https://www.facebook.com/keltskykruhbudyne