e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Za malířem Zdeňkem Sýkorou do Loun a Počedělic

publikováno: 2.7.2015, kategorie: Výstavy, autor: Blanka Tomášková

Sdílet: facebook twitter google+

Na výstavě nazvané Krajinou Zdeňka Sýkory s podtitulem Od Března do Pátku v lounské galerii ve Vrchlického divadle se představují fotografové i malíři. Návštěvníci mohou posoudit práce účastníků sympozia Malování v Počedělicích a výsledky soutěže, vyhlášené vloni při příležitosti Sýkorových Počedělic. Ty letošní se konají v sobotu 11. července na březích řeky Ohře v Počedělicích.

V reprezentativním výběru jsou vystaveny fotografie všech přihlášených autorů, kteří se vydali po Sýkorových stopách a vyfotografovali krásná místa v okolí řeky Ohře od obce Březno u Loun až po Pátek nedaleko Peruce. Zároveň se v Galerii města Loun svými obrazy představují umělci, kteří se zúčastnili loňského týdenního malování (a také létání) v Počedělicích, pozvání přijala více než desítka umělců – Sýkorových žáků a příznivců. Své olejové malby, kresby a akvarely vystaví: Václav Malina, Ester Polcarová, Tomáš Polcar, Jan Samec, Kateřina Smetanová, Helena Stejskalová, Miloš Šejn, Jan Valt, Anna Vančátová, Radim Vejvoda a Eva Vejvodová. Společným tématem byla opět krajina Zdeňka Sýkory, každým z nich nově objevovaná a v jejich obrazech intenzivně prožívaná. Atmosféru na sympoziu budou dokumentovat fotografie zúčastněných umělců, ale i náhodných hostů. Součástí výstavy je promítání filmu Krajina Zdeňka Sýkory režiséra Jaroslava Brabce.

Sýkorovy Počedělice 2015, třetí setkání přátel a obdivovatelů malíře Zdeňka Sýkory se uskuteční 11. července v 15,00 hodin. Výstava v GAMLu trvá do 15. července.