e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Čas masopustů pokračuje. Kam tento víkend?

publikováno: 8.2.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Také v únoru pokračují tradiční masopusty, doprovázené průvody masek, zabijačkovými hody a muzikou. Tentokrát vás pozveme na masopustní veselici do chomutovského zooparku, do Vtelna u Mostu a na jízdu masopustním vlakem.

Veselá krušnohorská muzika, divadlo Kvelb, dovádění maškar a pro všechny samozřejmě něco na zub. Taková bude únorová Masopustní veselice, na kterou zve chomutovský zoopark. Konat se bude v sobotu 11. února ve Skanzenu Stará Ves, začátek je ve 14,00 hodin. Vítáni jsou předevší návštěvníci v maskách, protože se bude soutěžit o nejhezčí masku. Program je zdarma, stačí vstupenka do zooparku.

V sobotu 11. února si můžete vyrazit také na cestu Masopustním vlakem. Vyjíždí z Mostu ve 12,20 hodin Jirkov (12,34), Chomutov (12,42) do Kadaně (13,02) a odtud dál po trase Doupovské dráhy směr Želina, Vilémov a Radonice až do Kadaňského Rohozce na úpatí Doupovských hor. V cíli vás čekají buřty a klobásy. Na místo vlak dorazí před druhou hodinou a zpět odjíždí ve tři odpoledne.

V sobotu se bude slavit také ve Vtelně u Mostu. Ve 13,30 hodin začíná výroba masek a poté se můžete připojit do průvodu v maskách. Pro děti pak bude od 16,30 hodin připravena pohádka a od 18,00 hodin hraje v hospodě u Mikulů skupina Tandem. Děti se mohou projet na koních nebo si nechat ozdobit obličej. Celým odpolednem nás budou doprovázet zabíjačkové pochoutky.

Masopust je období oslav, zabijaček a hodování mezi svátkem Tří králů a zčátkem velikonoční půstu. Masopustní úterý, kterým tyto svátky končí, letos připadá na 21. února. Popeleční středou pak začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi a žádné masopustní oslavy by se už neměly konat.

Hlavní oslavy se obvykle soustřední na poslední víkend před koncem masopustut - to se bude konat slavnost třeba v zoo Děčín, Kadani nebo Ústí nad Labem.