e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V oseckém klášteře se otevřela hornická výstava

publikováno: 8.1.2024, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

90 let od tragédie v uhelném dole Nelson III připomněla o víkendu slavnost v Oseku. Vedle pietního aktu, hornického průvodu městem a mše bylo součástí programu také otevření výstavy s hornickou tématikou v infocentru. Podívat se na ni můžete až do 10. února.

Výstavu Osek připravil ve spolupráci s Podkrušnohorským technickým muzeem v Kopistech, které zapůjčilo své exponáty. Doplňuje ho expozice dobové hornické kuchyně a výstava sošek permoníků dětí ze ZŠ Osek. Výstava se věnuje důlnímu neštěstí v dole Nelson III. a připomíná památku jeho obětí.

K mohutnému výbuchu došlo 3. ledna 1934 při odpolední směně a slyšet ho bylo v širokém okolí. Z celé odpolední směny se podařilo zachránit jen čtyři horníky. Celkem zemřelo 142 lidí, zůstalo po nich 128 vdov a 266 sirotků. Přestože se ihned po neštěstí hovořilo o zanedbání péče o důl, výsledkem vyšetřování bylo, že šlo o zásah "vyšší moci" a nebylo možné mu zabránit.

Od roku 1935 stojí na okraji města památník sochaře Karla Pokorného, u kterého se pravidelně konají vzpomínkové hornické akce. Ta letošní byla o to větší, že šlo o výročí kulaté. Poklonit se památce svých předchůdců přijeli členové hornických spolků z České republiky i Saska, představitelé měst a obcí z okolí, důlních společností i potomci obětí.