e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pictura Obscura: První vernisáž v mosteckém muzeu

publikováno: 5.6.2020, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Klímová/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

První vernisáží po koronavirové přestávce v Oblastním muzeu a galerii v Mostě bude zahájení výstavy obrazů Jaroslava Valečky. Expozice díla, spjatého se severočeskou oblastí, se otevře v úterý 9. června a výstava potrvá do konce prázdnin.

Oblastní muzeum a galerie v Mostě představuje v nových galerijních prostorách samostatnou výstavou tvorbu malíře Jaroslava Valečky. Ta je bytostně spojena s pohraniční oblastí severních Čech, kde prožil své dětství i dospívání. Svým osobitým způsobem nás vtahuje do temných cest minulosti, které se vepsaly do podoby zdejšího regionu. Jeho „temné“ krajiny nenechávají v klidu a nutí k hlubšímu zamyšlení nad vlastními dějinami i existencí.

Jaroslav Valečka je jedním z nejvýraznějších domácích představitelů mezinárodního stuckistického hnutí. To ho již samo určuje jako osobitého a nezávislého tvůrce, který si hledá cestu ke svému divákovi neotřelostí a hloubkou sdělení svých obrazů. Srozumitelností formy a využitím klasických malířských technik a postupů, které jsou programovým základem jeho díla, dokáže bez zbytečných slov vyjádřit „temné“ stránky lidského bytí. V době, kdy je tendence zjednodušovat sdělení do beztvarých zkratek a znaků, vypráví Jaroslav Valečka příběhy. Příběhy především o nás, protože citlivě vstřebává vše, co jej obklopuje, ať je to krajina a člověk nebo člověk v krajině. V díle Jaroslava Valečky se trvale promítá „krajina dětství a dospívání“. Je to drsné a zároveň poeticky krásné prostředí severních Čech.  

Prezentované dílo Jaroslava Valečky je doplněno sbírkovými předměty Oblastního muzea a galerie v Mostě. Vernisáž začíná v úterý 9. června v 17,00 hodin. Výstava potrvá do 30. srpna.