e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounskou galerii ovládla Krása

publikováno: 5.5.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jednoduchý název má nejnovější výstava v Galerii Benedikta Rejta v Lounech. V Kráse se prolíná současné výtvarné a živé umění, díla ze sbírek i péče o duševní zdraví. Neomezí se proto jen na expozici, ale nabídna i doprovodný program s performancemi, tancem, worshopy či přednáškami.

"Výstava inspiruje k celostnímu prožitku skrze vizuální i další smyslové prožitky – přináší vůně, pohyb, hudbu, tanec. Z vizuální přesycenosti světa venku necháváme příchozí v rámci minimalistické instalace vstupovat do prostoru individuálního vnímání krásy. Chceme krásu zprostředkovat celostně. Skrze všechny smysly," vysvětlují kurátoři výstavy.

Mezi zastoupenými díly jsou objekty Elipsa, Dech a Tři princové Jindřicha Zeithammla, instalace Světlo Kamily Ženaté, videoprojekce Ayahuasca Jakuba Nepraše, malba Galaxie a Smaragd Adama Kašpara, skleněná instalace pro 12 vůní Paralelní ladění Lady Semecké a gotická Madona ze Svérázu. Prostřednictvím proměnné instalace se postupně představí 12 děl ze sbírek GBR vybraných k dialogu s díly v hlavní expozici. První z nich se návštěvníkům představí 24. května. Součástí experimentální instalace je tanec a performance v expozici.

Podrobný program květnových akcí v Galerii najdete v Kalendáři akcí. Můžete do ní vyrazit i v rámci lounské Muzejní noci, která se bude konat v pátek 26. května. Samotná výstava potrvá do konce října.

Foto: Galerie Benedikta Rejta.