e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 6. až 8. dubna

publikováno: 4.4.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jaro se konečně probouzí, a tak máme spoustu tipů na pohyb v přírodě – běžecké akce v Mostě, Lounech a Krásném Dvoře, pro děti vycházku za sovami nebo ploskovickým parkem.

Setkání ostrostřelců
Členové evropských spolků ostrostřelců se sejdou o víkendu v Žatci. Součástí dvoudenního programu bude v pátek 6. dubna v 15,00 hodin mše svatá s následnou investiturou rytířů řádu sv. Sebastiána v chrámu Nanebevzetí Panny Marie. V sobotu 7. dubna projde městem slavnostní průvod s dechovkou – od 10,00 hodin půjde z Kruhového náměstí na náměstí Svobody, které obejde, pak třídou Obránců míru a uličkou u DDM Žatec projde na náměstí Prokopa Velkého. Tam průvod ukončí slavnostní salva. 

Soví noc
Jsou sovy skutečně moudré? Jak to, že létají potichu? Dozvíte se během Soví noci, komentované noční procházce, která se koná v pátek 6. dubna na Mostné hoře u Litoměřic. Provázet vás bude zoolog a ornitolog Mgr. Michal Porteš. Akce je vhodná pro děti, doba trvání maximálně 2 hodiny. Sraz u dětského hřiště ve 20,00 hodin, s sebou dobrou náladu a baterku. Při špatném počasí může být akce zrušena a přesunuta na jiný termín. Informace na telefonu 730 841 341 

Otevírání pevnosti
V Terezíně začíná turistická sezóna v sobotu 7. dubna. Během celého dne si budou moci malí i velcí návštěvníci prohlédnout opravené historické prostory a v nich vytvořené expozice, a také zažít atmosféru doby, kdy se nosily pohádkové uniformy a třírohé klobouky. Na Kavalíru 2 pěší regiment Gaisruck předvede vojenský výcvik a zasvětí do kasárenského života. Nad opevněním budou burácet výstřely z pevnostních děl. Muzeum la Grace představí mořeplavbu v 18. století. Po celý den budete mít možnost se seznámit se starými řemesly. V Litoměřické bráně vás uvítají sapéři ve vojenské strážnici (od 10,00 do 16,00 hodin, prohlídky každou celou). Otevřeno bude též muzeu pevnosti v Retranchementu 5. Celkové vstupné je 100 Kč pro dospělé, 60 Kč snížené a 280 Kč rodinné. Od 17,00 hodin pohádky z pevnosti, vstupné dospělí 80 Kč, snížené 50 Kč a rodinné 220 Kč. 

První dostihy
Na mosteckém hipodromu se konají první letošní dostihy, Memoriál Jaroslava Podolana. Začátek ve 13,00 hodin, vstupné 120 Kč pro dospělé, kyvadlová doprava z Mostu zdarma. Další informace o dostihovém sezóně najdete v dnešním článku.

Šlechta na zámku
Zámek Krásný Dvůr se připojuje k oslavám 100 let založení republiky výstavou Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů. Putovní výstava nahlíží problematiku nacionalizace šlechty v Československu, angažovanosti některých šlechtických rodů a jednotlivých osobností v nacistickém hnutí. Současně sleduje osudy historických sídel patřících těmto rodům ve 20. století. Výstava se otevře v sobotu 7. dubna a potrvá až do července. 

Zajíc se probouzí
Zámek Ploskovice chystá pro děti na neděli 8. dubna den věnovaný přírodě nazvaný Zajíc se probouzí. Dozví se o tom, jak se příroda probouzí a otevře se také zámecká bylinková zahrádka. V 10,00 hodin začíná prohlídka zámeckého parku (doporučena rezervace, vstup 30 Kč). V půl dvanácté dojde na sázení bylinek do záhonku a ve 12,30 hodin je připraven workshop s dílnou D - výroba zvířecích masek.

Jarní běh
Protáhnout si tělo v krásném prostředí zámeckého parku v Krásném Dvoře můžete v neděli 8. dubna. Pro závodníky je připraveno 18 kategorií od pouhých 163 metrů do 6,5 kilometru. Prezence je od 8,30 hodin, přihlášky jsou možné i na místě. První závody startují v 9,15 hodin. Startovné je 30 Kč pro mládež a 50 Kč pro dospělé. Letos se poběží už 56. ročník. 

Ressl Kros Run
Další příležitostí zaběhat si bude Ressl Kros Run, který se běží v sobotu 7. dubna od 11,00 hodin v Mostě na vrchu Ressl. Start je pod bývalým amfiteátrem, trasa 10 km pro dospělé, 3 km pro děti, startovné 70 a 50 Kč. Prezence je na místě od 9,30 hodin.

Běh na Červeňák
Čtvrtý ročník běžeckého závodu na kopec Červeňák u Loun se koná v sobotu 7. dubna v rámci festivalu Jeden svět (o něm ještě další tip). Ve 13,00 hodin je zahájení prezence na cestě od Dobroměřic, start ve 14,00 hodin. Nejdelší trasa měří 1,5 km, připraveny ale budou i kratší tratě pro děti, které budou startovat pod vrcholem. Startovné 50 Kč, děti 20 Kč.

Vycházka do Lužerad 
V rámci festivalu Jeden svět, který zavítá také na několik míst v Lounech, se můžete vydat v neděli 8. dubna na vycházku k zaniklé výletní restauraci Lužerady nedaleko Loun. Připomenete si doby, kdy nedělní procházka do Lužerad patřila k tradicím obyvatel Loun. Pořadatelé navazují na motto festivalu, kterým je „aktualizace systému“ a nazvali proto vycházku „aktualizační“. Start je v 15,00 hodin u restaurace Stromovka, délka výletu asi 2,5 km. Více o festivalu Jeden svět v Lounech se dozvíte v dnešním článku.

Úklidová sobota
Nezapomeňte také, že 7. duben je hlavním dnem projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko. Brigádu si můžete vyhledat na webu akce případně se připojit třeba ke skautům v Chomutově

Hudba o víkendu
V pátek 6. dubna koncertuje na kláštereckém zámku Radka Fišarová s programem Madamme de Paris, začátek v 18,00 hodin.
V sobotu se v kostele svatého Ignáce v Chomutově koná akce nazvaná Vzpomínáme na Johna Lennona, v níž vystoupí například Album, Stráníci, Madrigal, Happy Smile a další. Začátek v 18,00 hodin.
V mosteckém rokáči hrají v pátek Krleš, Joys Band a Teralodon.
V KD Zastávka v Lounech se v pátek od 19,00 hodin uskuteční bluesový festival, o němž se dočtete zde
V pátek 6. dubna se na svém turné zastaví v Chomutově Dan Bárta a Illustratosphere, začátek v 19,00 hodin.
Punková kapela E!E bude hrát v pátek od 20,00 hodin v Ponorce Litvínov, v teplickém Knaku v sobotu 7. dubna od 20,00 hodin Alkehol.

Výstava na vrcholu
Na vrcholu Milešovky v Českém středohoří se v pátek 6. dubna otevře výstava velkoformátových fotoobrazů Tomáše Kumstáta z Českého středohoří. Začátek v 18,00 hodin. Výstava potrvá 2 měsíce.

Zahrádkářský piknik
Před zahrádkářskou sezónou si můžete přijít do lounského muzea poslechnout rady a zkušenosti nebo si vyměnit semínka a sazenice. Setkání přátel zahradničení se koná na dvorku muzea v pátek 6. dubna od 16,00 hodin. Vstup je zdarma, koná se jen za příznivého počasí.

Další tipy můžete vyhledávat prostředním Kalendáře akcí.

Foto: Rozhledna Červeňák