e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tomáš Klus s albem Racek v Žatci

publikováno: 2.11.2011, kategorie: Hudba, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Tomáš Klus vydává své již třetí album, s názvem Racek a v rámci propagačního turné k albu přijede spolu s kytaristou Jiřím Kučerovským do Žatce. Konkrétně tedy 4. listopadu v 19:30 do Městského divadla v Žatci. Nová hvězda české hudební scény, písničkář Tomáš Klus, vešel do širšího povědomí díky filmu Anglický jahody, odehrávajícím se v neslavném srpnu 1968, pro nějž napsal popěvek jakoby v Krylovském stylu, Malčik. Rázem byl považován za nového Kryla.

V roce 2007 vyhrál pěveckou soutěž Czech talent a o rok později dostal příležitost natočit u firmy Sony BMG své první album s názvem Cesta do zá (hud)by. Dnes již absolvent DAMU a herec Ypsilonky je dalším zpívajícím hercem a hrajícím zpěvákem. Ač je za písničkáře, je hvězdou českého popu, ikonou středného proudu. Lehce zastřeným hlasem zpívá písně o všem a o ničem. Milován davy a stírán kritiky.

Jako dítě byl rodiči brán na folkové festivaly, ale první zásah folkem dle vlastních slov zaznamenal, až při koncertu Jaromíra Nohavici v Českém Těšíně. Nebylo to ale tak, že by od této chvíle chtěl být Nohavicou „předsametové“ generace. Na otcovu kytaru si sice doma hrával, ale byla to jen hra na hraní. Rodiči byl veden ke sportu, za nímž se přestěhoval do Prahy. Po gymnáziu zkusil na rady pedagogů DAMU. Už jako její student se zúčastnil pěvecké soutěže pro mladé a zvítězil. A pěvecká kariéra zatím předstihla tu hereckou. Je mu 26 let a už má na kontě tři alba. Za to poslední, které vyšlo počátkem října, už má dokonce zlatou desku. Což sice nevypovídá nic o její kvalitě, ale něco na tom nejspíš bude. Něco co přitahuje jeho fanynky i fanoušky, přičemž však, při vší úctě je jeho tvorba kvalitou zatím vzdálena jeho folkovým vzorům.

Tomáš Klus je typ šoumena, který je vděčný za každý záchvat smíchu který vyvolá. Má rád smích a vypadá jako člověk s neustále dobrou náladou a navíc ta vizáž… Milují jej puberťačky od 15 do 40, hrají jej rádia, nevyhýbá se mu na rozdíl od starších folkových kolegů ani televize. Prostě takový nenáročný folkový popík.

Ale co na tom záleží? V  Praze vyprodal 300 míst ve Švandově divadle, kde tradičně začíná své šňůry, a jak se zdá, v žateckém divadle mu budou diváci tleskat možná i z druhého balkonu. Ti, kteří přijdou, určitě budou odcházet spokojeni, neboť se jim dostane přesně toho, co žádají a co jsou schopni vstřebat. Na Plíhalův lednový koncert už ale nepřijdou, protože Plíhal se svým chytrým humorem už je pro ně těžký intelektuál.