e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Louny připomenou 150 let Pražsko-duchcovské dráhy

publikováno: 2.3.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V letech 1872 až 1873 se postupně zprovoznila první železniční trať vedoucí přes Louny. Spojovala Prahu s uhelnými regiony pod Krušnými horami. Jaký prudký rozvoj výstavba železnice pro Lounsko znamenala připomene výstava v lounském muzeu.

Pražsko-duchcovská dráha měla představovat konkurenci ke stávající dopravě uhlí do hlavního města. Licenci na výstavu získala společnost PDE, vlastněná řadou šlechticů a podnikatelů, roku 1870. Stavba probíhala velmi rychle a už v roce 1874 byla kompletně hotová. Propojila pražské smíchovské nádraží se Slaným, Louny a Duchcovem, kromě toho vznikly odbočky Obrnice - Most, Zlonice - Hospozín a také známá Moldavská horská dráha. Výstavba tratí však společnost po krachu na vídeňské burze natolik vyčerpala, že zkrachovala a provoz později převzaly státní dráhy.

S nástupem železnice souvisel i prudký rozvoj regionu Lounska - vznikaly železniční dílny, cukrovary, pivovar apod. Rostl počet obyvatel a město se rozrostlo o nové čtvrtě. Výstava v Domě Sokolů z Moru připomene, co pro Louny dráha znamenala a stále znamená.

Vernisáž výstavy proběhne v úterý 7. března v 17,00 hodin v domě Sokolů z Mor a potrvá do 28. května.