e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Železniční depozitář v Chomutově se otevře na celé léto

publikováno: 30.5.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Chomutov bude mít v létě nové turistické lákadlo. Návštěvníkům se otevře železniční depozitář Národního technického muzea, který ukrývá staré parní lokomotivy a historické železniční vozy. Depozitář bude přístupný už od 1. června vždy čtyři dny v týdnu, a to až do konce září.

Chomutovský depozitář, který najdete poblíž nákupního centra Globus ve směru na Klášterec nad Ohří, je největší státní sbírkou historických kolejových vozidel v České republice. Vystaveno jich bude téměř sto. "Od parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. K vidění budou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla, která donedávna sloužila v pravidelném provozu u Českých drah," láká Národní technické muzeum. Podle pracovníků depozitáře budou největším lákadlem parní lokomotivy v čele s rychlíkovým Albatrosem 498.106, který v srpnu 1964 vytvořil dosud nepřekonaný rekord parních lokomotiv tehdejších Československých státních drah rychlostí 162 km/h. Dalším tipem je pak třeba salónní vůz barona Rothschilda z roku 1906.

Otevřeno bude od 1. června do 1. října, vždy od čtvrtka do neděle v čase od 10,00 do 17,00 hodin. Plné vstupné je 110 Kč, snížené 70 Kč. Železniční depozitář Národního technického muzea najdete v sousedství areálu depa Českých drah v Chomutově. Přístup do oploceného areálu je z parkoviště nákupního centra Globus, podél hlavní silnice směr  Klášterec nad Ohří.