e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Fotosoutěž Alej roku 2022 vyhrála Nádražní alej u Hory svatého Šebestiána

publikováno: 30.1.2023, kategorie: Turistika, autor: Luboš Pavlovič

Sdílet: facebook twitter google+

Vítězná fotografie Aleje roku 2022 pochází z Krušných hor. Její autorka Petra Štelcichová do soutěže poslala tři snímky Nádražní aleje u Hory svatého Šebestiána, aby ukázala, že její kouzlo nezmizí v žádném ročním období. Na druhém místě skončila fotografie aleje Lipky v Telči na Vysočině a jako třetí snímek Dubové aleje v krajinářském parku Mošnice v Pardubickém kraji.

Nádražní alej nás zavede zpátky do historie, k zaniklému nádraží Hora svatého Šebestiána, které se nachází na dnes už nevyužívané železniční trati Křimov - Reitzenhain. Dříve byla důležitou nákladní spojnicí s Německem, kudy se převáželo uhlí ze severočeských dolů za hranice. Trať byla zprovozněna v roce 1875 a v roce 1972 byla zrušena. Její dominantou byly 3 mosty. Svršky mostů byly postupně sneseny nebo odstřeleny, zbylé konstrukce postupně někdo rozkradl. Přesto tam jde stále najít jejich pozůstatky.

“Naší Nádražní alej fotím pravidelně již několik let, je to krásné místo na procházky, kde ráda trávím čas se svým čtyřnohým přítelem, díky němu znám alej v kabátu každé roční doby a za každého počasí. Alej je nádherná v kteroukoli dobu, ale občas se najde moment, kdy máte pocit, že se vše kolem zastaví a vy se nemůžete vynadívat, když taková chvilka nastane, tak se ten moment snažím zachytit, doufám, že to se povedlo i tentokrát,” komentuje vítězka fotografické soutěže ankety Alej roku 2022 Petra Štelcichová svůj snímek.

Cílem ankety, pořádané sdružením Arnika, je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy přinášejí užitek přírodě i lidem - pomáhají například tím, že omezují hluk ze silnice, nebo omezují odnos zeminy z polí. Důležité jsou také pro orientaci řidičů při snížené viditelnosti. Ochrana stromů napomáhá přírodní rozmanitosti, tedy i živočichům, kteří v nich a okolo nich žijí. Zapojením do ankety se lidé podílí na šíření povědomí o významu alejí a stromořadí v krajině.

Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami nebo společně vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech.” říká koordinátorka ankety Alej roku Denisa Hronová, z organizace Arnika.