e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Příhraniční projekt pomohl zvelebit chomutovský zoopark

publikováno: 27.12.2020, kategorie: Turistika, autor: Helena Hubáčková

Sdílet: facebook twitter google+

Nejviditelnějším počinem v rámci příhraničního projektu Handmade Nature, kterého se na české straně účastní Zoopark Chomutov, je přestavba betonového koryta podél Kaštanky a obnova buvolího rybníku. V zooparku však mohou návštěvníci narazit i na další výsledky proměn. V plánu jsou ještě přednášky o zahradničení nebo včelaření.

Součástí projektu byly také přednášky, workshopy nebo výlety. Významnou změnu však návštěvníci uvidí v zooparku na vlastní oči. Místo betonového koryta potoka, kterým se přiváděla voda do spodního rybníka, teď voda teče přírodnějším korytem, doplněným brouzdalištěm s herními prvky a tůněmi. „Nešlo jen o samotnou rekonstrukci nevzhledné betonové konstrukce, vytvořené tůně především poskytují přirozené útočiště obojživelníkům a hmyzu, typicky například vážkám,“ vysvětluje ředitelka zooparku Věra Fryčová, jak přestavba pomáhá k zachování rozmanitosti v krajině. Právě to je totiž hlavní cíl česko – německého projektu.

Společně s přestavbou koryta došlo i na revitalizaci samotného rybníka, kde žijí buvoli. Ten má nové břehy přirozeného charakteru a také dva ostrůvky, které slouží jako prostor pro hnízdění vodního ptactva.

Na první pohled méně nápadné, zato velice zajímavé a užitečné jsou třeba záhon vzácné lilie cibulkonosné vysázený nedaleko plameňáků nebo horská louka založená nad Kaštankou. O tom, jak jsou tato místa pro Krušnohoří důležitá a co všechno pro přírodní život v našem kraji znamenají, hovoří informační tabule instalované poblíž nich.

Velká část akcí se odehrála také v areálu Stará ves, který díky tomu posílil svou pozici přírodního skanzenu pro oblast Krušnohoří. Odborníci tu obnovili jablečný sad a vinici, založili selskou zahradu a poblíž ní také instalovali včelí úly. „Ovocnářská část projektu byla velice zajímavá i z pohledu určování odrůd jabloní, které naši předkové v Krušnohoří pěstovali. S tím nám pomohli pomologové na nedávném setkání v německém Dörfellu, což byla další akce spadající pod projekt Handmade Nature,“ doplňuje ředitelka zooparku.

Až do jara roku 2021 je naplánováno ještě několik akcí, v zooparku například chystají založit v kaštanovém sadu přirozené prostředí pro zmiji obecnou, která je v ČR chráněná jako kriticky ohrožený druh. Dojde také na přednášku o lučním hmyzu, začátcích včelaření nebo o zakládání zahrady.

Foto: Helena Hubáčková