e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Adventní čas v saském Olbernhau

publikováno: 27.11.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jedním z nejbližších městeček za česko-saskou hranicí, kde můžete zažít atmosféru zdejšího Adventu, je Olbernhau. Leží přímo na hranici u Brandova a na tradiční Advent v  historickém areálu Saigerhütte, který začíná v pátek 29. listopadu, to máte z Čech jen pár kroků. V centru Olbernhau se navíc od 30. listopadu do 15. prosince konají trhy a řemeslný jarmark.

Perníkářka, louskáček a jezdec – to jsou symboly Vánoc v Olbernhau, které zahájí zdejší advent 30. listopadu ve 14,00 hodin. Uvidíte oživlé vánoční postavy, uslyšíte pozounisty a zakrojíte štolu. V 18,00 hodin se z věže kostela spustí moře bublin, stejně jako každou následující sobotu.

Velký vánoční trh v centru města bude probíhat od 30. listopadu do 15. prosince. Ve všední dny je otevřen od 13,00 do 18,30 hodin a o víkendu do 19,00 hodin. Na každé odpoledne je připraven doprovodný program – koncerty, vánoční čtení pro děti, vánoční divadelní hry.

Advent v Saigerhütte, historickém areálu na česko-německé hranici, jehož součástí je třeba dětský dům, hamr a dům řemesel, začíná již v pátek 29. listopadu v 16,00 hodin. V sobotu 30. listopadu bude vánoční trh otevřen již od 13,00 hodin (do devíti večer) a čekají vás tradiční kouřící mužíčci, koncert dětského sboru, kulinářské speciality Krušných hor, ukázkové dílny, kde uvidíte řemeslníky při soustružení, malování, tkaní a paličkování krajek. V sobotu 30. listopadu jsou děti zvány do herního světa Stockhausen, kde začíná v 15,00 hodin vánoční program. Areál Saigerhütte je nejlépe dostupný pěšky přes hraniční přechod Brandov (není pro auta).

Od 30. listopadu do 15. prosince zároveň probíhá velká přehlídka krušnohorských řemesel v Rittergut Olbernhau. Uvidíte při práci výrobce lidového umění – krajkářky, řezbáře, paličkáře... Vstup na řemeslnou výstavu je zdarma a otevřeno je od pondělí do pátku od 13,00 do 18,00 hodin a o víkendu od 11,00 do 18,00 hodin. Dvůr Rittergut najdete přímo v centru Olberhnau na náměstí (Markt 5).