e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zajímavosti o Ohři prozradí výstava v Lounech

publikováno: 27.8.2016, kategorie: Výstavy, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

Do dalšího města na řece Ohři doputovala výstava Ohře v proměnách času. Tentokrát si ji můžete prohlédnout ještě do konce prázdnin v prostorách Městské knihovny v Lounech, která sídlí přímo na hlavním lounském náměstí v budově historické radnice.

Putovní výstava, umístěná v prvním patře knihovny, už od loňského roku putuje po městech na řece. Připomíná dávnou historii prvního osídlení i současný život podél toku, například ovocnářství a rybářství. Mapuje nejvýznamnější historická sídla u řeky, a tak může posloužit jako tip na prázdninový výlet.

Výstavu připravila Destinační agentura Dolní Poohří vloni, kdy pořádala velké oslavy řeky Ohře, jejichž cílem bylo připomenout význam řeky v životě našich předků i v současnosti. Impulsem k oslavám se stalo výročí 1210 let od první písemné zmínky o Ohři – tehdy psané jako Agara, zaznamenané ve středověké kronice o výpravě římského císaře Karla Velikého. Z oslav Ohře se stala již tradice – ty letošní se konaly poslední červencový víkend v Klášterci nad Ohří.

Výstava v knihovně v Lounech bude k vidění do konce srpna, otevřeno je v pondělí od 15 do 19 hodin, od úterý do pátku od 9 do 18 hodin.

Foto: Josef Kořenský, fotografická soutěž Destinační agentury Dolní Poohří.