e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Louny se letos poprvé zapojí do Dnů architektury

publikováno: 26.9.2016, kategorie: Památky, autor: Blanka Tomášková/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První říjnový víkend je věnovaný Světovému dnu architektury, do něhož architektka J. Kubánková, kterou uchvátila krása lounských staveb, přihlásila historicky poprvé i toto město na Ohři. Na komentovanou prohlídku města Louny můžete vyrazit v neděli 2. října.

Letošní téma je 19. a 20. století, tak v plánu hodně dlouhá komentovaná prohlídka města, která představí díla architektů K. Hilberta, F. Libry, J. Kotěry a jeho žáků, E. Přikryla. Celá akce začne v neděli 2. října ve 14,00 hodin u Městského informačního centra. Půjde o procházku po Lounech s architektem a zaměstnancem infocentra coby zpravodajem o životě v Lounech na přelomu 19. a 20. století, která bude trvat cca 2,5 hodiny. V rámci domluv bude možné navštívit některé budovy jako funkcionalistické stavby zdejších kostelů. Trasa bude následující: Mírové náměstí – spořitelna - Galerie Benedikta Rejta - rodný dům K. Hilberta – kostel CČSH – Štrombachův dům – sokolovna - gymnázium a domy v Poděbradově ulici – stará kasárna – kostel Českobratrské církve evangelické – loutkové divadlo – synagoga.

Den architektury organizuje občanské sdružení Kruh, sdružení architektů a studentů architektury, a jeho cílem je přiblížit obyvatelům stavby v jejich městech. Nabízí procházky po českých a moravských městech s architekty a teoretiky zdarma. Do letošního Dne architektury se zapojilo 60 měst z České a Slovenské republiky, konat se bude například v Mostě, Teplicích a bohatý program v sobotu i neděli nabídne Ústí nad Labem. Jejich program vám přineseme.