e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Memorial Air Show v Roudnici nad Labem

publikováno: 26.6.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend se uskuteční již desátý jubilejní ročník Memorial Air Show. Akce se koná jednou za dva roky. Všechny ročníky oslavným způsobem připomněly hrdinství našich válečných pilotů z druhé světové války. Svým obsahem není jenom leteckým dnem, ale i významnou společenskou akcí,. Motem tohoto jubilejního ročníku se stává: předsednictví ČR ES, uvolnění evropského nebe pro sportovní létání a 100. let Aeroklubu ČR.

Toto vícevrstvé moto má jednoho společného jmenovatele, kterým je jednotné evropské nebe v schengenském prostoru. 29. dubna 2008 naše republika vstoupila do schengenského prostoru, který se vyznačuje volným pohybem osob a zboží přes hranice států uvnitř tohoto schengenského prostoru To s sebou přineslo mnoho výhod nejen pro pozemní, ale take pro leteckou dopravu.

Ale bohužel to automaticky neznamenalo volný pohyb pro sportovní létání. Aerokub ČR, který právě v roce 2009 slaví 100. let svého trvání, se snažil iniciovat podepsání dohody států schengenského prostoru o uvolnění vzdušného prostoru pro sportovní létání dle stejných pravidel jako je tomu u pozemních komunikací. Bohužel se to z mnoha důvodů nepodařilo.

Proto chceme znovu iniciovat tuto naší snahu a oslovit sousední státy, aby právě na roudnickém letišti při konání MAS 2009 byla podepsána mezistátní dohoda, která odstraní tento handicap pro všeobecné letectví.

Program po oba dny akce probíhá od 11 do 17 hodin.
Uvidíte:
- historická letadla z II. světové války
- současnou leteckou techniku
- letadla vojenského letectva
- akrobatické speciály a skupiny
- parašutisty
. současnou i historickou vojenskou techniku

Další informace na internetu http://memorialairshow.webnode.cz