e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Světový klavírní virtuóz Sam Rotman již za týden v Jirkově

publikováno: 20.9.2010, kategorie: Hudba, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

V recenzích na jeho vystoupení se můžete mimo jiné dočíst - pan Rotman je pianistou nemalého talentu. Vlastní dokonale připravenou techniku. Je zralý a promyšlený interpret a jeho hra je přesvědčivá a živá. Těší se ze své práce a dokáže sdělit své myšlenky a nadšení publiku. Jeho hra byla skvělá, expresivní, dynamická a vzrušující. V Jirkově vystoupí v pondělí, 27. září, v koncertní síni na Červeném Hrádku.

Doprava na koncert - odjezd autobusu v 18:30 od kina Jirkov. Po koncertu zajištěna doprava zpět. Jako přídavek ke koncertu vypráví pan Rotman příběh svého pohnutého života, o svém setkání s Bohem a také o tom, jak může člověk svým obdarováním sloužit ostatním.

Když Sam Rotman v šestnácti letech debutoval se symfonickým orchestrem San Antonio před šestitisícovým publikem, Baldwin Keynote Magazine napsal: „Sam Rotman je pianista s obrovským potenciálem.“

Získal bakalářský a magisterský titul na Juilliard School v New Yorku. Jako student obdržel devět ocenění formou grantů, stipendia a cen. Poté byl mezi vítězi pěti klavírních soutěží v USA i Evropě. Nejprestižnější cenou byl laureát 4. mezinárodní Beethovenovy soutěže ve Vídni. V roce 1978 se účastnil 6. mezinárodní Čajkovského klavírní soutěže v Moskvě. Účinkoval na více než 2100 představeních v USA, Kanadě, Mexicu, Karibské oblasti, Jižní Americe, východní a západní Evropě, jihovýchodní Asii, Indii, Číně, Rusku a Jižní Africe, celkem 58 zemích.

Zasvětil určitou oblast svého hudebního života studiu a hře Beethovenových děl. Počínaje sérií všech Beethovenových konzertů v roce 1970 (200. letém výročí), byl uveden ve veřejném vysílání při zvláštním Beethovenově konzertu. Mr. Rotman nadále hraje Beethovenova díla v recitálech i s orchestrem.

Zasedal v porotě mezinárodních klavírních soutěží v USA i Evropě. Téměř dvacet byl vedoucích klavírního oddělení a deset let sloužil jako ředitel D´Angelo School of Music na Merchurst College.

Sam Rotman vydal čtyři nahrávky:
* Klavírní portrét s díly Mozarta, Beethovena, Schuberta, Chopina, Debussyho a Rachmaninova;
* Impressions: Klavírní portrét Clauda Debussyho;
* Mussorgského Obrázky z výstavy s klavírními díly Ramnaninova a
* Beethovenova klavírní hudba.