e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

„Světlo, kamera, akce!“ v galerii na zámku Duchcov

publikováno: 20.6.2015, kategorie: Výstavy, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Máte i Vy rádi film? Defilé filmových hitů a filmových hvězd 20. století, které ovlivnily dějiny československé a světové kinematografie, jsou připomenuty ve výstavních prostorách zámecké Galerie Giacomo. Speciální výstavu československého filmového plakátu 20. století  můžete zhlédnout až do konce letních prázdnin.

Výstava v zámecké galerii prezentuje desítky filmových plakátů a dalších filmových rekvizit, na které dějiny filmu a (nejen) pamětníci pamatují. Mnoho z vystavených plakátů, jež pochází ze sbírek dvou soukromých sběratelů, lze dnes již považovat za rarity, které jsou názornými doklady nápaditosti výtvarníků v dobách zlaté éry československé a světové kinematografie. V úvodní místnosti výstavy autoři definují význam filmového plakátu a jeho estetickou hodnotu. Podle nich toto „dítě ulice“ není ani fotografie ani grafika ani malovaný obraz. Je to svébytné užité umění.

Tvorbě filmových plakátů se věnovali přední čeští a slovenští výtvarníci. Patřili mezi ně namátkou Karel Vaca, Karel Teissig, Zdeněk Pelcer, Zdeněk Zeigler, Jan Kubíček, Jiří Balcar, Zdeněk Vlach, Karel Saudek, Adolf Born, Karel Laštovka, Josef Vyleťal a mnoho dalších. Plakát k filmu Něžná od Olgy Poláčkové - Vyleťalové zaujal odborné i laické publikum a stal se fenoménem ve světě filmového plakátu.

Tito papíroví souputníci filmu nás po léta zvali z vitrín kin a plakátovacích ploch na filmy z celého světa. Pro nás sběratele je filmový plakát nejen nostalgickou vzpomínkou na filmová představení, ale i na dobu, ve které vznikaly“, uvedli autoři výstavy.

Ve čtyřech místnostech zámecké galerie je pak v průřezu představena bohatá plakátová produkce, prostřednictvím které můžete zavzpomínat na hvězdy světového filmového plátna minulého století. Ty reprezentuje například Charlie Chaplin, Stan Laurel a Oliver Hardy, Audrey Hepburn, Jean Marais, Jean Gabin, Alain Delon, Brigitte Bardot, Louis de Funes, Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo a řada dalších.

Zlatý fond české kinematografie připomíná bohatou domácí produkci prostřednictvím ikon několika hereckých generací československého filmu od Adiny Mandlové, Huga Haase, Vlastu Buriana, Miroslava Horníčka, Jana Wericha, Rudolfa Hrušínského, po Vladimíra Menšíka, Miloše Kopeckého, Vlastimila Brodského, Ivu Janžurovou, Janu Brejchovou a mnoho dalších. Z režisérských počinů nelze opomenout Oscarem ověnčené „kultovní“ filmy Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela či Přelet nad kukaččím hnízdem z dílny Miloše Formana.

Výstava filmových plakátů je v Galerii Giacomo zpřístupněna do konce letních prázdnin, tj. do neděle 30. srpna 2015, otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Vstupenky ve výši 20 Kč zakoupíte v pokladně zámku. Další informace naleznete na webových stránkách www.zamek-duchcov.cz.