e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bohové a démoni ovládnou mostecké muzeum

publikováno: 18.10.2023, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Magie a rituály v mladším pravěku jsou tématem oslavy Mezinárodního dne archeologie v Oblastní muzeu a galerii v Mostě. Po celé sobotní odpoledne 21. října se můžete zábavnou formou seznámit s prací archeologů a historiků. Čekají vás pravěké osady plné bohů a démonů.

Letos se muzejníci zaměřili na náboženství v mladším pravěku a rané době dějinné. Návštěvníci se budou moci v malé osadě z doby laténské seznámit s keltským druidem a zábavnou formou se dozví o tom, co moderní věda ví o keltském náboženství a jeho úloze v každodenním životě. V germánské osadě bude možno poznat, jaké bylo náboženství starých Germánů v dobách vlády Markomanů na našem území. Návštěvníci se seznámí s rolí rituálů a magie v každodenním životě Germánů a zjistí, že první runy nebyli jen písmem. V části věnované Římanům se návštěvník zúčastní důležitého obřadu v životě římského mladíka na prahu dospělosti a bude s ním moci přejít ze světa dětí do světa dospělých. Pozná také, jaké náboženské úkoly měl římský otec jako hlava své rodiny, a které pak náležely jeho římské manželce. Dále bude moci zjistit, který římský bůh se narodil v jeskyni dne 24. prosince a proč bylo toto datum státním svátkem již za vlády pohanských římských císařů. 

Poprvé budou veřejnosti představeny náhrobníky z archeologického průzkumu lokality Nesvětice u Mariánských Radčic, které byly nedávno převezeny do areálu muzea. Zpřístupněny budou dvě nové výstavy - Cesty do pravěku / Zdeněk Burian a volné sdružení výtvarníků PAS (Paleoart)a výstava Katrin Buttig - Slovanští bohové a démoni.

Součástí dne bude opět řada zábavných aktivit zaměřených na kreativitu. Nejmenší návštěvníci si budou moci vyrobit pravěký šperk, namalovat jeskynní malbu či vymodelovat vlastní pravěkou Venuši, zahrají si dobové hry, vyzkouší si lukostřelbu, malování na obličej, seznámí se s runami. 

Brány muzea se otevřou ve 12,00 hodin a program začíná o půl hodiny později. V 15,00 hodin se můžete těšit na módní přehlídku z doby železné a poté na komentovanou prohlídku archeologa P. Vágnera, který zkoumal nesvětické pohřebiště. Program vyvrcholí v 17,00 hodin ukázkou rituálu k nadcházejícímu keltskému svátku Samhain, na který naváže rituál římských Mithraistických mystérií. Program končí v 18,00 hodin. V případě špatného počasí bude část venkovního programu přemístěna do vnitřních prostor budovy muzea.