e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Poradenství k programu Zelená úsporám v plném proudu

publikováno: 18.8.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Soňa Hykyšová

Sdílet: facebook twitter google+

Mostecké ekocentrum nabízí od dubna letošního roku poradenství k programu Zelená úsporám. Během prvních čtyř měsíců se na něj obrátila více než stovka žadatelů o dotaci z řad majitelů rodinných domů, tak i z řad zástupců společenství vlastníků jednotek či bytových družstev.

Klienti, kteří se na ekocentrum obracejí, oceňují jak poskytnutí konkrétních informací o programu, tak pomoc při vyplňování žádostí o dotace, kompletizaci všech potřebných dokumentů nebo poskytnutí kontaktů na odborné osoby spolupracující s programem a další rady přispívající k rychlému a kladnému vyřízení jejich žádosti. Poradenství probíhá jak po telefonu na bezplatné lince 800 195 342, tak je možné zasílat dotazy e-mailem na: ecmost@vuhu.cz nebo konzultovat svůj záměr osobní návštěvou v ekocentru, které sídlí v budově Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí a.s. v ul. Budovatelů. Informační stojany s tištěnými materiály o programu Zelená úsporám jsou umístěny také v budově mosteckého magistrátu a litvínovského městského úřadu. Z nich je možné získat základní informace a s případnými dotazy se již obrátit na ekocentrum. 

Na co je možné v rámci programu Zelená úsporám získat dotaci? Podporovanými opatřeními jsou například výměny oken a dveří, zateplení fasády či střechy domu, výstavba domu v pasivním energetickém standardu, instalace solárních kolektorů či výměna kotle na tuhá či kapalná fosilní paliva nebo kotle na elektřinu za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo.

V červnu došlo k úpravě pravidel programu, který je nyní rozšířen o podporu dalšího typu tepelných čerpadel a u solárních kolektorů se snížily parametry požadovaných hodnot  solárních zisků. Nově také mohou žádat o výměnu kotle vlastníci jednotlivých bytů v bytovém domě. Další novinkou je, že pokud žadatel realizuje přístavbu se samostatnou bytovou jednotkou a splní v ní podmínky pro pasivní energetický standard, může nově zažádat o podporu v oblasti B (pasivní výstavba).