e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplický zámek představí zapomenutou sklárnu ze Mstišova

publikováno: 18.6.2015, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Expozici zapomenutého skla, které patřilo v 60. a 70. letech k české špičce a slavilo úspěchy i na Expo 58 v Bruselu, představuje od 19. června Regionální muzeum v Teplicích. Výstava nazvaná Sklo ze Mstišova, známé-neznámé ze zaniklé sklárny na Teplicku potrvá až do poloviny září. Připraveny jsou i dvě komentované prohlídky, vernisáž dnes v 17,00 hodin.

Výstava hutního skla představuje produkci ze zaniklé sklárny, která kvůli předpokládané těžbě uhlí ukončila výrobu v roce 1964. Produkce se následně přesunula do n. p. Moser Karlovy Vary, kde byla po pěti letech ukončena a pomalu se začala vytrácet z povědomí veřejnosti. Dekorativní a užitkové sklo z let 1956 - 1964 tak čeká půl století na patřičné zhodnocení. Ve své době bylo prezentováno na nejvýznamnějších evropských výstavních akcích (EXPO 58 v Bruselu, EXPO 67 v Montrealu nebo EXPO 70 v Ósace) i v renomovaných odborných časopisech. Dnes je sklo ze Mstišova sběratelskou záležitostí, skrývá však některé otazníky. K jejich odstranění může napomoci právě tato výstava, která vzhledem k rozsahu i náročnosti přípravy nese punc jedinečnosti.

Jedná se o historicky první výstavu zaměřenou výhradně na Mstišovské sklo. Teplické muzeum ji připravilo ve spolupráci se soukromými sběrateli, s muzei v Liberci a Jablonci nad Nisou a slavným karlovarským podnikem MOSER, a.s. 

Výstava přináší hned několik pohledů na mstišovské sklo - seznamuje s historií sklárny, poučuje o zvláštnosti technologie i specifickém designu skla spojeného se jmény významných výtvarníků, Františka Zemka, Hany Machovské, Vladimíra Míky a Karla Zemka, kteří byli kmenovými návrháři sklárny. Mimo nich však ve sklárně příležitostně tvořili další slavní sklářští designéři, např. Emanuel Beránek, Jitka Forejtová nebo Miloš Filip.

Výstavu k tomuto tématu přivítají nejen sběratelé, ale také všichni ostatní, kteří jejím prostřednictvím mohou oživit vzpomínky nebo získat nové informace i pohled na mstišovské sklo - známé i neznámé. 

Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 18. června v 17,00 hodin v Jízdárně teplického zámku, Zámecké náměstí 14. Výstava potrvá do 13. září 2015. Komentované prohlídky výstavou se konají ve středu 24. června v 17,00 hodin a ve středu 9. září taktéž v 17,00 hodin.