e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Šperky: Od pravěku po modernu

publikováno: 18.6.2013, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Ojedinělá výstava předmětů sloužících k ozdobě lidského těla, vlasů a oděvu se otevře ve čtvrtek 20. června v žateckém regionálním muzeu. Expozice nabízí unikátní možnost na jednom místě spatřit šperky staré i několik tisíc let a porovnat je s výrobky současných výtvarníků. Pouze v den vernisáže od 17,00 hodin budou moci návštěvníci spatřit v originálech unikátní šperky germánské ženy z doby kolem roku 300, nalezené v pískovně u Soběsuk na Žatecku.

Touha zdobit své tělo a oděv je stará jako lidstvo samo. Budete sami překvapeni, v jak nekonečné variabilitě a škále použitých materiálů jsou tyto ozdobné předměty pojaty a zpracovávány. A ačkoliv jde v principu stále o totéž, je studnice inspirace na toto téma i do budoucna prakticky nevyčerpatelná. Již od pravěku vystupují mnohé ozdoby v roli, která spojuje funkci estetickou s funkcí praktickou (např. ozdobná spínadla oděvu). K jedněm z mnohotvárných významových rovin šperků patří i forma reprezentativní, kdy předmět je zároveň atributem moci, společenského postavení či příslušnosti k určité skupině lidí. V neposlední řadě lze zmínit i šperk jako magický či symbolický předmět, jemuž je jeho nositelem připisována zvláštní funkce či význam.

Jako bonus je pro návštěvníky výstavy připravena prostorová rekonstrukce keltské rodiny z doby železné, včetně dobového oděvu, šperků a bojovnické výzbroje.

Prezentace tak rozsáhlé kolekce pravěkého a moderního šperku je umožněna jen díky ochotě a spolupráci celé řady institucí, ateliérů i jednotlivých renomovaných autorů, ale i studentů umělecko-průmyslových škol.

Výstava potrvá do 13. října.