e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ekocentrum představí svoji činnost před „chemičkou“

publikováno: 18.6.2010, kategorie: Vzdělávání, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Tradiční Den otevřených dveří areálu společnosti Unipetrol RPA, ke kterému se připojí Česká rafinérská a další společnosti působící v areálu, připadá letos na sobotu 19. června. Na akci s bohatým programem se tentokrát představí také Ekologické centrum Most, které od roku 2000 monitoruje jak imisní situaci v regionu, tak nestandardní události právě v tomto areálu.

Ekologické centrum Most bude mít na letošním Dni otevřených dveří svůj informační stánek, kde se budou zájemci moci seznámit s některými výstupy jeho desetileté činnosti. Mezi ně patří i projekty zaměřené na soužití obyvatel s chemickým průmyslem, což prezentuje projekt „Chemie a životní prostředí“, který je určen především žákům a studentům. Multimediální CD-ROMy, jakož i další publikační výstupy ekocentra si budou moci zájemci u stánku zakoupit. Dalším výstupem tohoto projektu byl také cyklus popularizačních článků pro širokou veřejnost, který vysvětloval některé děje související s chemickou výrobou, jako je například flérování, a využitím produktů chemického průmyslu.

Ekocentrum se od roku 2000 zabývá monitoringem stavu životního prostředí v regionu, především monitoringem stavu ovzduší. Další jeho činností, která prozatím nemá v ČR obdoby, je informování o nestandardních událostech v průmyslových podnicích. „Kdokoli tak má možnost dovědět se o aktuálním dění v areálu rafinérsko-petrochemického komplexu buď na internetových stránkách ekocentra www.ecmost.cz nebo prostřednictvím bezplatné linky 800 195 342.“ uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí mosteckého ekocentra. Informace získává ekocentrum bezprostředně z dispečinků průmyslových podniků. Informace slouží  ekoporadcům jako jeden z podkladů pro informování obyvatel, případně při řešení stížností. Dalším zdrojem informací, které má ekocentrum k dispozici, jsou online data z měřicích stanic čistoty ovzduší a dále také výstupy z vlastního měření prováděného v případě potřeby mobilním měřicím vozem Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí.

Mostecké ekocentrum se však nezaměřuje pouze na tuto problematiku. Poskytuje bezplatné ekoporadenství a realizuje vlastní environmentálně vzdělávací projekty s tématikou blízkou regionu, jako je například projekt Akta U – Po stopách uhlí a záhadných únosů žab. Od letošního roku se navíc ekocentrum zabývá také poradenstvím k programu Zelená úsporám.“ dodala Hykyšová. Tento projekt, který byl vytvořen za finanční podpory SFŽP a MŽP, podporuje kvalitní zateplování rodinných a bytových domů, náhradu neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla, instalace těchto zdrojů do nízkoenergetických staveb a také výstavbu v pasivním energetickém standardu. Bezplatné poradenství k programu Zelená úsporám budou ekoporadci nabízet také na Dni otevřených dveří v areálu společnosti Unipetrol RPA.