e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounské muzeum ukazuje společenský život ve městě v 19. století

publikováno: 18.2.2010, kategorie: Výstavy, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Se zajímavým námětem na výstavu se dr. Martin Vostřel z lounského oblastního muzea zabýval již delší dobu. Ač v Lounech žilo v 19. století jen 10 tisíc lidí, působilo zde v té době více než sto nejrůznějších spolků. A tak vynikla výstava Společenský a kulturní život v Lounech v 19. a na počátku 20. století, která byla nedávno otevřena.

Je pravdou, že obyvatelé města byli tenkrát hned v několika spolcích najednou. Ať už to byly různé sportovní, kulturní či společenské spolky, vždy byl v čele nějaký významný obyvatel města, ředitelé, podnikatelé, učitelé nebo živnostníci.

Výstava je rozdělena do několika kapitol, které pojednávají o vzdělávací činnosti, hudbě, plesech a bálech, charitativní činnosti, výletech nebo sportu, který se tehdy začal vyvíjet. Nechybí ani neobyčejné události, kam patří například první přelet letadla nad městem před sto lety. Výstava je doplněna velkým množstvím dobových fotografií, pozvánek a plakátů.

Zajímavostí jsou dopisy předních osobností českého národa, které si vyměnily s městem. Za zmínku stojí umělci Antonín Dvořák a Josef Václav Myslbek, cestovatelé Emil Holub a Vlastimil Kybal, zakladatel českého olympionismu Jiří Guth-Jarkovský nebo čeští politici František Palacký a František Ladislav Rieger. Nechybí ani palné zbraně, cechovní truhlice nebo staré kolo - kostitřas. Předměty pocházejí převážně ze sbírek Oblastního muzea v Lounech, dále zapůjčili exponáty Vlastivědné muzeum ve Slaném, Státní okresní archiv v Lounech a pánové Jaroslav Rychtařík a Pavel Vejrážka.

V rámci výstavy se uskuteční 18.února další ze série přednášek lounského muzea, která se zaměří právě na spolkový život v Lounech před sto lety. Samotná výstava je otevřena až do 18.dubna 2010.