e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecký hasič získal titul Mistra

publikováno: 16.4.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Nicole Zaoralová

Sdílet: facebook twitter google+

Minulý týden byli slavnostně oceněni nejlepší hasičští sportovci za rok 2012. Patřil mezi ně také mostecký hasič Jakub Pěkný, který obdržel titul Mistra HZS ČR ve dvojboji. V této disciplíně navíc drží národní rekord. Z loňského mistrovství světa v požárním sportu v Turecku si odvezl titul nejrychlejšího hasiče světa.

Jakub Pěkný z mostecké hasičské stanice si mistrovský titul vybojoval v běhu na 100 m s překážkami, kde loni na mistrovství světa v Turecku dosáhl neuvěřitelného času 15,12 s.


V roce 2012 proběhla celkem čtyři mistrovství. Tím prvním bylo již 6. Mistrovství ČR ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Konalo se v Karlových Varech ve dnech 21. - 22. září 2012. Na čtrnáct soutěžních družstev reprezentujících jednotlivé kraje v republice a na jedno družstvo podnikových hasičů čekalo patnáct scénářů, patnáct připravených simulovaných nehod. Soutěžící hasiči se shodli, že zvolené situace byly o poznání těžší, než v předchozích ročnících samotného mistrovství či v jiných soutěžích. Každé družstvo muselo použít téměř všechny nástroje, které pro vyprošťování mají připravené.

Nejlépe si s nástrahami simulované dopravní nehody poradili hasiči ze stanice Hořovice z HZS Středočeského kraje. Ti také převzali při slavnostním odpoledni titul Mistra HZS ČR, medaile a diplomy z rukou generálního ředitele HZS ČR, plk. Ryby. 

Cenu si odnesli také sportovci, soutěžící v Mistrovství ČR v kopané, které se koná jednou za čtyři roky. Vyvrcholením slavnostního odpoledne bylo ocenění Mistrů HZS ČR v požárním sportu, který má v České republice dlouholetou tradici a reprezentační tým patří i ke světové špičce. Mistrem ČR v požárním sportu družstev Hasičského záchranného sboru ČR se stal tým Moravskoslezského kraje.

Hasiči se nejrůznějším sportům věnují nejen v rámci fyzické přípravy, ale i ve svém volném čase. A výčet sportů, ve kterých se pořádají soutěže, je opravdu velký. Jmenujme například tenis, nohejbal, orientační běh, hokejbal, běh na lyžích, sjezdové lyžování, pětiboj, cyklistiku nebo volejbal.