e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Punčochy našich babiček

publikováno: 15.1.2013, kategorie: Vzdělávání, autor: Kateřina Suchá

Sdílet: facebook twitter google+

Exponátem měsíce Regionálního muzea v Teplicích jsou v lednu punčochy. Ve vstupní hale zámku se tak můžete celý měsíc potěšit exponáty, které nosily na nohou naše babičky. Vstup na expozici historických punčoch je zdarma. Přečtěte si něco ze zajímavé historie této oděvní součásti v článku historičky Kateřiny Suché.

Nejstarší zmínky o jakýchsi punčochách lze najít již ve starověkém Řecku. Byl to obal nohou ušitý z pruhu tkané látky nebo kůže, který nosili dělníci a otroci. V Římě je nosily pouze ženy a to většinou v domácím prostředí. Po staletí jsou punčochy známy také v orientu, hlavně v Japonsku a Číně. Pletené punčochy byly objeveny v egyptských hrobkách z 3. – 6. století našeho letopočtu.

Do Evropy se pletené punčochy dostaly kolem 12. století. Tehdy nosili muži přiléhavé dlouhé kalhoty a ženy jejich kratší variantu, kterou
si přivazovaly nad kolenem pomocí stužek na způsob podvazků. Punčochy byly ručně pletené. Byly silné a hrubé, sloužily jako ochrana před počasím.

V roce 1589 vymyslel anglický duchovní William Lee mechanický pletací stroj. Královna Alžběta I. mu ale odmítla udělit patent, prý protože byly jeho punčochy příliš hrubé ve srovnání s hedvábnými z dovozu ze Španělska. Vynálezce nezahálel a vylepšil svůj stroj tak, že byl schopen uplést ještě jemnější punčochy. Hlavním principem stroje je systém jehel, který plete punčochu od lemu ke špičce, punčocha se tvaruje postupným ubíráním směrem ke kotníku, pak se rozšiřuje v patu a následně zužuje na chodidle. Nakonec
se upletený díl sešije na zadní straně.

V polovině 19. století byly vynalezeny pletací stroje, které pletou
do kruhu a vytváří tak bezešvé punčochy. Kruhový stroj ale neumí přidávat
a ubírat oka, proto měly tyto punčochy válcovitý tvar a nepadly dobře na nohu.

V roce 1940 bylo v USA objeveno nové, uměle vytvořené vlákno – nylon, které umožnilo tvarování punčochy zahříváním. Vynález představila firma DuPont, název nylon je prý odvozen ze zkratek měst New York a London. Vlákno mělo takový úspěch, že se během prvních čtyř dnů prodaly čtyři miliony párů punčoch. V té samé době bylo v Československu vynalezeno jiné vlákno - polyamidové, dostalo jméno silon. Vynálezcem byl Otto Wichterle (právě ten, který vynalezl kontaktní čočky), pracoval ve zlínské laboratoři firmy Baťa. Průmyslová výroba silonu byla v podniku Baťa v Plané nad Lužnicí zahájena v roce 1950.

V šedesátých letech začíná radikální zkracování sukní a není vhodné, aby bylo náhodou odhaleno něco tak nepatřičného jako podvazky, a proto se rozvíjí trend punčochových kalhot. Pro jemnost použité příze v punčochách, ponožkách i punčochových kalhotách se používá označení denier (DEN), které vyjadřuje sílu použitého vlákna. Čím je číslo vyšší, tím je silnější (méně průhledný) výrobek. Dnes se punčochy vyrábí v mnoha různých variacích, od nízkých ponožek do balerínek či lodiček, přes jemné, krajkové, síťované, barevné i samodržící punčochy, až po tvarovací i kompresní zdravotní punčochové kalhoty.