e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Turisté mají nejraději zoo, v Ústeckém kraji vede chomutovská

publikováno: 14.6.2023, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Petřínská lanovka v Praze je nejnavštěvovanější turistickou atrakcí celé České republiky. Jelo s ní vloni více než 1,7 milionu lidí. V krajích pak vedou hlavně zoologické zahrady, včetně toho Ústeckého. V něm je nejnavštěvovanějším místem chomutovský Zoopark.

Téměř čtvrt milionu lidé přišlo minulý rok do Zooparku v Chomutově, což je 17% nárůst oproti roku předchozímu. Do první desítky nejvíce navštěvovaných míst v ČR se však žádná lokalita z Ústeckého kraje neprobojovala. Patří tam třeba Pražský hrad, zoo Praha či Aquapalace v Čestlicích, z mimopražských pak areál Dolní Vítkovice v Ostravě, zlínská nebo královedvorská zoo a hrad Špilberk v Brně. „Zoologické zahrady hrály loni prim, co se týče turistů, v celkem osmi ze čtrnácti krajů. Konkrétně v Jihočeském, Královéhradeckém, Libereckém, Olomouckém, Plzeňském, na Vysočině, Ústeckém a ve Zlínském kraji,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

"Doba pocovidová přála historickým památkám, takže favorit let předešlých, Památník Terezín, se opět raketově dostal nahoru, hned o celých 147 % a zaujal druhé místo s počtem 186 tisíc návštěvníků," komentovala výsledky zveřejněné agenturou mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. Památník Terezín je zároveň nejnavštěvovanějším místem v kategorii Pietní místa, předstihl i Lidice.

Třetí místo v kraji pak drží zoo v Ústí nad Labem, kterou navštívilo 157 tisíc turistů. Do první pětice se dostala také zoo v Děčíně. „Příjemné je, že turisté nezapomněli na požárem postižené České Švýcarsko. Ačkoli loňský ničivý oheň "vyhnal" zhruba 30 % návštěvníků v turistické sezóně, přesto jsou Edmundova soutěska, Mezná, Gabrielina stezka, Jetřichovické soutěsky a Kyjovské údolí taková lákadla, že je navštívilo úctyhodných 430 tisíc turistů,“ upozornil na oblíbenou destinaci České Švýcarsko Jiří Řehák, náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče.