e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Diváky čeká ještě pět koncertů Beethovenova festivalu

publikováno: 14.6.2021, kategorie: Hudba, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední dva koncertní týdny má před sebou 52. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Ve videích se můžete ještě přenést do koncertních síní v Chomutově, Mostě a Děčíně. Festival uzavře 27. června v teplické koncertní síni Domu kultury Beethovenova Osudová.

Program tohoto týdne začne ve čtvrtek 17. června symfonickým festivalovým koncertem z Teplic, jehož vedení se ujme dirigent Charles Olivieri-Munroe, bývalý šéfdirigent teplické filhamornie, který se ke svému tělesu často vrací na hostování. V pořadu, kde zazní skladby Dvořáka, Strausse či Donizettiho zpívá sopranistka Jeannete Wernecke.

V chomutovském kostele svatého Ignáce se natáčí koncert dalšího z tradičních hostů festivalu - hobojisty Viléma Veverky. Ten se tentokrát představí se souborem Ultimate W Band. Uslyšíte i zajímavé úpravy pro hoboj, smyčce a jazzovou rytmiku skladeb Ennia Morriconeho, Michala Pavlíčka či Led Zeppelin.

Dalším místem, kam se můžete díky kamerám festivalu podívat, bude kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Smyčcové Wallingerovo kvarteto doplní flétnista Petr Pomkla a nebude chybět ani Beethoven.

Posledním koncertním místem Beethovenova festivalu bude 24. června děčínský zámek. Zámek vás opět provede herec Svatopluk Schuller a o hudební zážitek se postará BEBE Trio v netradičním složení housle, violoncello a akordeon.

Beethovenovou symfonií festival začal a další i skončí. V neděli 27. června 52. ročník uzavře koncert Severočeské filharmonie Teplice pod taktovkou venezuelského dirigenta Manuela Hernandeze Silvy. Před Beethovenovou Osudovou symfonií zazní dva koncerty pro trubku v podání Silvova krajana, trumpetisty Pacho Florese. Festival se rozloučí v koncertní síni Domu kultury v Teplicích.

Všechny koncerty můžete vidět a slyšet ve špičkové kvalitě vždy v premiérový den od 18,00 hodin na YouTube kanálu Severočeské filharmonie Teplice. Tam budou poté ke shlédnutí v archívu. Kompletní program festivalu můžete najít na festivalovém webu

Foto: Vilém Veverka a Ultimate W Band, archív festivalu.