e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cesta proti bolesti chystá další akce v Jirkově

publikováno: 13.5.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Město Jirkov

Sdílet: facebook twitter google+

Neziskový projekt Cesta proti bolesti, který vznikl v Jirkově, už je oficiálně nadačním fondem. A chystá další akce, jejichž cílem je zlepšení životních podmínek sociálně a zdravotně handicapovaných dětí a mládeže i dospělých. V červnu se uskuteční charitativní běh a v červenci vyrazí Milan Dzuriak na další letní pouť.

Fond nyní spojuje několik jirkovských dobročinných projektů. Tím nejstarším je každoroční Charitativní advent, u jehož zrodu stáli místní učitelé a další aktivní Jirkované. Výtěžek z prodeje ručních výrobků na adventních trzích se vždy dával na charitu. Nyní to bude právě nadační fond. Jeho název je pak odvozený od dalšího charitativního projektu, kterým Jirkov zviditelnil Milan Dzuriak. Jeho dva ročníky Cesty proti bolesti také pomohli potřebným – konkrétně několika postiženým dětem.

Právě Milan Dzuriak je předsedou správní rady a oficiálním zakladatelem fondu. Dále ve správní radě zasedá jedna ze zakládajících organizátorek Charitativního adventu Dagmar Nitkulincová a pětičlenný orgán pak doplňují Kateřina Neckářová, Bedřich Fryč a Dana Jurštaková.

Hlavním posláním fondu je pomoc postiženým, a to především těm z Jirkova. „Nemáme to ale dané striktně, takže když se objeví vhodný kandidát z okolní obce či města, neodmítneme ho,“ dodává k tomu Bedřich Fryč. Díky nadačnímu fondu bude rozdělování peněz pro postižené daleko jednodušší a rychlejší. Do této doby musel výtěžek ze sbírek jít vždy přes účet města a uvolňování peněz pro konkrétní lidi pak museli schvalovat radní a zastupitelé.

Cesta proti bolesti už má za sebou první akci, a to benefiční ples. Výtěžek z něj činil přes padesát tisíc korun a společně s prvními dary to bude první příspěvek na účet fondu. Už se ale chystají další akce. Na pátek 23. června se připravuje charitativní běh Olejomlýnským parkem spojený s kulturním programem, začátkem července pak začne další letní putování Milana Dzuriaka. Tentokrát pojede na kole až ze slovinského Sentjuru, který bude zřejmě dalším partnerským městem Jirkova.