e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výprava do uhelné pánve v mostecké galerii Bunkr

publikováno: 12.10.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Proměna průmyslové krajiny, hranice mezi ekologií a uměním, prolínání kultury a přírody - taková témata bude odhalovat večer v mostecké Galerii Bunkr. Výtvarný umělec a performer Martin Zet představí videa a komentář z loňské výpravy do Mostecké uhelné pánve. Začátek v pátek 14. října v 18,00 hodin.

Promítání krátkých videí z výpravy Na pomezí samoty - Do hlubin lignitových mračen Mostecké uhelné pánve – jedinečné krajiny, kde leží ostrovy původní přírody a archeologická naleziště obklopena stopami průmyslového znečištění, i svědectvím o rekultivaci krajiny. Expedice vycházela z předpokladu, že pro ekologa a umělce je nezbytné zabývat se problematikou sounáležitosti člověka s krajinou komplexně, tedy včetně tématu energetických zdrojů. Umělec dnes s ekologem sdílí mnohem víc než jen doménu estetického a příjemného.  

Martin Zet (*1959) je výtvarný umělec a performer. Prošel sochařským studiem na Akademii výtvarných umění v Praze, působil jako vedoucí Ateliéru videa Fakulty výtvarných umění VUT v Brně. Ve svých performancích, instalacích a akcích nechává působit čas v jeho dvou základních významech: čas jako průběh, trvání a destrukce a čas jako stopa paměti či minulosti. 

Akce, kterou společně připravily Galerie Bunkr, Galerie Školská (Dagmar Šubrtová, Miloš Vojtěchovský), Fakulta umění a designu UJEP v Ústí nad Labem a Dům umění Ústí nad Labem, je součástí doprovodného programu k výstavě Epifanie – Na pomezí samoty. Více informací na frontiers-of-solitudes.org a duul.ujep.cz. 

Galerii Bunkr najdete ve sklepení činžovního domu Josefa Skupy 2278/44 v Mostě.

Foto: Galerie Bunkr.