e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dnes se otevírá Jezero Most. Co nabízí a co se nesmí?

publikováno: 12.9.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dvě desetiletí poté, co skončila těžba v lomu Ležáky, se otevírá na jeho místě Jezero Most. Návštěvníci budou moci poprvé zblízka vidět, jak zásadně se proměnilo území, kde stávalo historické město. Co všechno vás čeká a co bude zakázáno?

Historie
Kvůli uhelnému lomu Ležáky byl zlikvidován starým a před 45 lety také přesunut kostel. Těžba zde skončila v roce 1999 a poté začala rozsáhlá obnova územím, jejím cílem byl vznik jezera. To se napouštělo celkem šest let vodou z řeky Ohře. Dalších šest let pak trvaly úpravy svahů, zarybnění a práce na zpřístupnění veřejnosti. Ty nabraly tempo až v posledním roce a dosud nejsou hotové, takže se zázemí a sportoviště budou nadále budovat. 

Zajímavosti
Nové jezero má plochu přes 300 hektarů, takže je druhým největším jezerem v Česku. Také jeho hloubka je rekordní, v maximu dosahuje až 71 metrů, průměrně se pohybuje kolem 20-25 metrů. Jezero je oblíbeným hnízdištěm ptáků, včetně vzácných druhů. Ve vodě žije osm druhů ryb, které sem byly vysazeny. Jezero se může pochlubit průzračně čistou vodou, jejíž kvalita je pravidelně monitorována. Jezero se průběžně stále dopouští z Ohře, v budoucnu by to mělo být k biočističky z Mariánských Radčic, kde se čistí důlní vody.

jezero_most_celek_2.jpgCo jezero nabízí?
Od soboty 12. září je Jezero Most přístupné veřejnosti a je možné ho využívat k rekreaci. Na plážích je možné koupání na vlastní nebezpečí, u pláže najdete koupací mola, převlékací kabinky a zatím provizorní toalety. K dispozici je také velké dětské hřiště, hřiště na plážový volejbal a stoly na stolní tenis. Na vodě je možné provozovat veškeré bezmotorové vodní sporty. Okolo jezera vede cesta, která je přístupná pro pěší, kola, koloběžky a další podobná vozítka bez motoru. Měří 8,6 kilometru a jsou na ní vyznačeny kilometrovníky, takže budete mít orientaci, jak jste daleko. U nového hřbitova také začíná naučná stezka, která vede po jižním svahu k místu, kde se jezero napouští.

Co se nesmí?
Mimo vyhrazená parkoviště je k jezeru zakázán vjezd motorových vozidel. Na vodní ploše je taktéž zakázáno používat jakékoliv motory. Dovoleno není ani rybaření. "Do zarybnění, které udržuje vysokou kvalitu vody, jsme investovali kolem 10 milionů korun a stále pečlivě sledujeme rovnováhu mezi rybami. Povolení rybolovu by ji narušilo," vysvětlil Miroslav Seidl z Palivového kombinátu Ústí nad Labem. Stavební práce u jezera pokračují, takže je třeba dávat pozor na případná omezení pohybu.

Co bude dál?
Jezero aktuálně patří státu a spravuje ho státní podnik Palivový kombinát Ústí nad Labem, který zajišťoval jeho rekultivaci. Historicky však jde o území města Mostu. Severní svahy jezera, dál od města, slouží jako přírodní lokalita a jsou zde i velmi zajímavé plochy, ponechané přirozenému přírodnímu vývoji. Na svazích nejblíže městu se pak nacházejí pláže. K těm by již příští rok mělo přibýt stabilní sociální zařízení, zázemí pro cyklisty a občerstvení. Za plážemi je pak prostor pro budoucí vodní sporty - přístaviště pro jachting, zázemí vodních záchranářů. Pod hradem Hněvín by podle studií Palivového kombinátu měl vzniknout kemp na vysoké úrovni a také restaurace. V plánu je též výstavba vyhlídky poblíž nové silnice do Mariánských Radčic na severním svahu. Mělo by jít o ocelovou lávku do volného prostoru a posezení. Podle Miroslava Seidla je ale problémem chybějící koncepce na využití všech budoucích jezer v kraji, která mají nahradit povrchové lomy. Všechny přitom sloužit rekreaci nemohou. Další rozvoj lokality Jezera Most má zajistit krajinářská, urbanistická a architektonická soutěž, která se připravuje. Podobná již probíhá v případě jezera Milada u Ústí nad Labem.