e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické vlaky vozí cyklisty do Vejprt

publikováno: 11.7.2017, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

O prázdninách můžete k výletům do Krušných hor využít tak historické cyklovlaky, které vypravuje z Chomutova a v některých dnech i z Klášterce nad Ohří společnost LOKO-MOTIV. Nejbližší vlak do Vejprty vyjede o víkendu 15. a 16. července. Přidáme spoustu tipů, kam vyrazit od tohoto vlaku.

Vlak odjíždí v 8,30 hodin z Chomutova (případně v 8,00 hodin z Klášterce nad Ohří a v 8,10 hodin z Kadaně - Prunéřova), vede po historické trati do Křimova, Rusové, Měděnce, Kovářské a Vejprty. Připomeňme, že letos slaví trať 145 let od svého zprovoznění. Nejbližší jízdy jsou naplánované na 15. (také z Klášterce) a 16. července, dále 5. srpna, 19. srpna (i z Klášterce) a 20. srpna a poslední vlak pojede 27. srpna. Jízdenka stojí 50 Kč pro dospělé, pro děti do 15 let 20 Kč.

Cestu můžete využít k vyvezení do Krušných hor a vrátit se třeba na kole, nebo můžete využít ve 13,30 hodin vlaku zpátky. Cestou vás čeká i několik zpestření a pořadatelé vymýšlejí různé nápady, jak můžete cestu využít.

"Novinkou pro letošní rok bude jízda tří cyklovlaků, která bude začínat již v Klášterci nad Ohří a přes Chomutov a Křimov dojede tento vlak až do Vejprt. Na Křimově v prostorech budovaného železničního muzea bude krátká asi třicetiminutová zastávka na opékání špekáčků a vuřtů včetně drobného občerstvení. Ti z cestujících, kteří se odsud nerozhodnou pro svůj výlet na kolech nebo pěší procházku po Krušných horách, budou moci pokračovat s námi dál," vysvětlil Pavel Adam, který pro cestující připravil následující tipy:

Přísečnická železnice
Zajímavá možnost se nabízí v dopravně Rusová. Odsud se můžete vydat na kolech podél přísečnické přehradní nádrže směrem na Kryštofovy Hamry, odsud je to již nedaleko do saské obce Schmalzgrube. Zde je hlavní atrakcí parní muzejní úzkokolejná dráha. Můžete se svézt parním, téměř pohádkovým vláčkem, dost často můžete v této stanici spatřit křižování dvou parních vlaků. Jeden vlak jede ze stanice Steinbach, druhý přijíždí od druhé koncové stanice od městečka Jöhstadt. Další cestu tak můžete absolvovat vlakem nebo na kolech. V případě dobrého počasí a sluníčka se můžete i příjemně vykoupat na místním koupališti. Na kolech můžete pokračovat téměř na dohled podél celé úzkokolejky. Při této cestě stejně jako při cestě parním vláčkem se můžete zastavit i u starého rudného důlního díla Andreas - Gegentrum - Stolln. Přímo proti této staré šachtě se nachází vlaková zastávka Stolln.

Více o historické trati Pressnitztalbahn se dočtete zde.

Bitva nad Kovářskou
V Kovářské se vám nabízí další zajímavé možnosti. I odsud se můžete vydat přes Černý potok až do Jöhstadtu na parní muzejní úzkokolejnou dráhu. V samotné Kovářské můžete navštívit muzeum letecké bitvy nad Kovářskou, která se zde uskutečnila. Muzeum je však otevřeno v sobotu a v neděli až od 14. hodiny. Nedaleko nádraží v Kovářské je možnost navštívit historickou vápenku, což je technická památka a odsud můžete pokračovat na kolech nebo pěšky přes Loučnou do Oberwiesenthalu. Mimo skokanských můstků se v tomto městečku nachází druhá a neméně zajímavá parní úzkokolejná dráha, která v pravidelném provozu jezdí do nedalekého Cranzahlu.
Jedná se o úzkorozchodnou parní železnici Fichtelbergbahn, která je dlouhá více jak 17 km. Projížďka po této dráze trvá asi hodinu jedním směrem. V Oberwiesenthalu je i lokomotivní depo a ihned za nádražím jsou zajímavé ocelové příhradové železniční mosty, které dotváří malebný obraz „úzké“ dráhy.

"Výlety se nechají realizovat jak na kolech, tak i pěšky, ale rozhodně je nutné počítat se vzdálenostmi.Při plánování výletu je třeba počítat i s návratem, protože i ten zabere nějaký čas. Navíc poslední vlakový spoj ČD z Vejprt odjíždí již v 18,22 hodin," doplnil informace o výletech Pavel Adam.

Na fotografii Přísečnická železnice.