e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Velikonoce v žateckém muzeu

publikováno: 11.3.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Hned dvě velikonoční výstavy se otevřou tento týden v Žatci. První ukáže nové přírůstky do sbírky kraslic žateckého muzea, v Křížově vile se pak budete moci seznámit se starými velikonočními tradicemi napříč Českou republikou. Vernisáž obou se koná ve čtvrtek 14. března. V dubnu výstavy doplní ukázky tradic a velikonoční jarmark.

První část výstavy Klekání zvoníme, Jidáše honíme ukáže nové přírůstky kraslic ve sbírce Reginálního muzea Žatec, do které přibylo za loňský rok více než sto nových kraslic od různých maléreček z celé ČR. "Vysvětlíme, kdy se Velikonoce slaví, co dělali naši předci o postních nedělích, co je popeleční středa, pašijový týden a představíme techniky zdobení kraslic, jež nejsou etnograficky čisté, ale přesto velice zajímavé, např. madeirované, zdobené korálky, polepované bavlnkami, papírem...," vysvětluje Jitka Krouzová z žateckého muzea.

Druhá část výstavy pokračuje v pobočce muzea v Křížově vile pod názvem Podoby českých Velikonoc. Ta přiblíží velikonoční tradice od Aše po Humpolec a od Velenic po Šluknov do roku 1948. Zde budou k vidění kraslice etnograficky čisté, např. zdobené voskovým reliéfem, batikou, jezerní sítinou, gravírované a mnohé další. 

Obě výstavy zahájí vernisáž ve čtvrtek 14. března 2019 od 17,00 hodin v hlavní budově muzea a pokračovat se bude v Křížově vile. Na vernisáži vystoupení pěvecký sbor MŠ Alergo Broučci. Výstavy potrvají do 28. dubna 2019. Doplní je velikonoční týden od 9. do 14. dubna s ukázkami pletení pomlázky, zdobení kraslic, velikonoční dekorace, zdobení vajíčkového stromu, vynášení Smrti. Od 10. do 13. dubna se bude ve Staré papírně konat tradiční velikonoční jarmark.