e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava na zámku přinese Vzpomínky na Teplicko

publikováno: 10.7.2017, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Vzpomínky na Teplicko je název výstavy, která připomíná odchod německých obyvatel z československého pohraničí po druhé světo válce. Co si tehdy lidé odnášeli? Jaké věci uchovávali jako vzpomínky na své rodiště? Vernisáž výstavy v teplickém muzeu se koná ve čtvrtek 13. července v 17,00 hodin.

Před sedmdesáti lety musela většina německých obyvatel československého pohraničí opustit své domovy a začít nový život v Německu či Rakousku. Mezi nemnoho věcí, které si na cestu mohli vzít s sebou, patřily kromě nezbytných předmětů denní potřeby i různé drobnosti, které jim měly v nové vlasti jejich původní domov připomínat. Tito němí nositelé vzpomínek na Teplicko dnes vydávají svědectví jak o dávném životě v našem regionu, tak o nesnadných nových začátcích a snaze uchovat alespoň zprostředkovaný vztah k původnímu domovu. 

Výstava je společným projektem Regionálního muzea v Teplicích, Sudetoněmeckého muzea a Spolku přátel Teplic-Šanova se sídlem v Mnichově. O hudební doprovod vernisáže se postará Jan Priwitzer. Výstava potrvá do 10. září.