e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Počítačový pravěk v chomutovském muzeum

publikováno: 9.3.2022, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Chcete se podívat a osobně si vyzkoušet, na čem se pracovalo a hrálo v úplném pravěku počítačové techniky? Máte rádi počítačové hry a zajímá vás, jak to všechno začalo? Pak se vám bude líbit nová výstava Oblastního muzea v Chomutově nazvaná Retrogaming. Otevírá se ve čtvrtek 10. března.

Na výstavě uvidíte počítače, herní konzole, staré časopisy, zapomenutá datová média jako kazety a diskety a mnoho jiného, a to od samotných počátků až do 90. let 20. století. Spatříte například notebook značky Epson – první na světě, japonské počítače Sharp, americké IBM, český Didaktik, herní konzole Ninetendo nebo Sega a samozřejmě také osmibitové Atari, protože „kdo neměl Atari, jakoby nežil!“. 

Naprostým unikátem bude pravé 'pařanské doupě', kde si děti i dospělí budou moci na dobových počítačích a herních konzolích zahrát stovky her. Mezi nimi jsou i opravdové klasiky, například doomovky, Pac-Man, Prince of Persia, Lemmings a další. Nechybí ani herní arkádový automat pro dva hráče s hrou Streets Fighter II, hitovkou mezi bojovkami. Nasedněte do stroje času a hurá do počítačového pravěku.

Výstava v budově historické radnice na náměstí 1. máje potrvá až do 12. června.

Ilustrační foto: andreas160578 from Pixabay.