e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nadace ČEZ podpoří úpravu turistických a běžkařských tras

publikováno: 9.2.2024, kategorie: Turistika, autor: Ota Schnepp

Sdílet: facebook twitter google+

Zbrusu nový grant Úprava turistických tratí a běžeckých stop Nadace ČEZ má za sebou svou premiéru. Hned v prvním kole uspělo 50 projektů z celé České republiky, jejichž žadatelům bylo přerozděleno 19 milionů korun. Nejvíce úspěšných žadatelů je z oblasti Krušných hor.

Finanční prostředky až do výše půl milionu korun poskytuje Nadace ČEZ na zvelebení, údržbu, obnovu, opravy, či zabezpečení tras. Tři čtvrtiny ze schválených žádostí jsou zaměřené na zázemí pro běžkaře. Druhé kolo příjmu žádostí proběhne letos v září.

„Už dva tři roky zpětně jsme v rámci grantu Podpora regionů zaregistrovali stoupající počet žádostí zaměřených na obnovu či úpravu letních i zimních tras pro turistiku či běžky. Proto jsme se rozhodli tuto oblast vyčlenit do samostatného grantového řízení. Obrovský zájem hned v prvním kole potvrzuje, že to byl krok správným směrem. Grant v sobě snoubí podporu zdravého pohybu a sportu, větší bezpečnosti turistů v regionech a zároveň ochranu životního prostředí, což jsou všechno prioritní oblasti, na které se zaměřujeme,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. 

Variabilita žádostí v rámci nového grantu Nadace ČEZ určeného na úpravu, údržbu a rozvoj turistických a běžkařských tras v České republice byla obrovská. Například se jednalo o obnovu značení, úpravu cyklotrasy, výstavbu zastřešených odpočívadel, pořízení skútru pro běžecké stopy, prodloužení životnosti rolby či údržbu běžkařských tras. 

Nejvíce úspěšných projektů v prvním kolem grantu pochází z Krušných hor (celkem 9, z toho 7 v Ústeckém kraji), Krkonoše a Šumava (shodně po 7 projektech) se dělí o pomyslnou druhou příčku. Vysočina uspěla se čtyřmi žádostmi. Další schválené projekty jsou rozeseté jak po zbývajících horách, tak i po nížinách. 

Konkrétně v Ústeckém kraji byly Nadací ČEZ celkovou částkou 4 236 404 Kč podpořeny projekty: MAS CÍNOVECKO (Zajištění provozu Krušnohorské magistrály 2023 – 2024), Destinační agentury Krušné hory (Běžkařské tratě Krušné hory východ), TJ Lokomotivy Teplice (Úprava turistických a běžeckých stop Nové Město v Krušných horách), Horského spolku Adolfov (Nákup skútru pro úpravu běžeckých tratích na Adolfově), Horského klubu Lesná v Krušných horách (Údržba rolby a prodloužení její životnosti a účinnosti), města Trmice (Turistická cesta Trmicemi až k Miladě), Krušnohorského klubu Osek (Krušnohorská bílá stopa - pořízení rolby), Klubu rybolovné techniky Bílina (Úprava turistických tras v rámci revitalizovaného území - Radovesická výsypka), Edukačního centra výchovy v Kostomlatech pod Milešovkou (Vytvoření nové turistické trasy s edukativními prvky mezi Bílinou, Kostomlaty p. M. a bývalou obcí Pohradice, navazující na stávající turistické trasy v rámci Českého středohoří) a Města Dubí (Obnova naučných stezek na Cínovci).

Foto: Archív MAS Cínovecko.