e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hasiči budou nově pomáhat krajským leteckým záchranářům

publikováno: 7.9.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Alena Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj organizuje speciální výcvik vybraných příslušníků Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje (HZS ÚK), aby mohli lépe pomáhat  zdravotníkům Letecké záchranné služby ÚK (LZS ÚK) při záchranných zásazích. Nápad se zrodil na podzim loňského roku, kdy Bezpečnostní rada ÚK vyhodnotila průběh bleskových povodních.

Krajské krizové řízení zjistilo potřebu většího počtu hasičů, kteří by byli schopni pomáhat leteckým záchranářům v terénu. Dochází totiž často ke komplikovaným případům, kdy je zapotřebí technické dovednosti hasičů. Jedná se například o vyprošťování zraněných lidí či horolezců v nepřístupném terénu či vysvobozování ze střech domů při povodních.

Vzhledem k tomu, že zřizovatelem HZS ČR je ministerstvo vnitra, bylo pro zahájení výcviku vybraných hasičů potřeba získat souhlas generálního ředitele HZS ČR Miroslava Štěpána a změnit některé vnitřní předpisy. Podle stávajících předpisů hasiči nemohou zasahovat z vrtulníku, pokud neabsolvovali odborný výcvik. Během září vstoupí v platnost nová vyhláška, která přípravu hasičů umožní i jiným subjektům. Výcvik a vybavení vybraných hasičů finančně zajistí Ústecký kraj.

Ústecký kraj každoročně přispívá při odborném výcviku záchranářů LZS ZZS ÚK na provoz vrtulníku 500 tisíc korun. Odborný výcvik si dále vyžádá částku cca 200 tisíc korun, která zahrnuje především potřebné vybavení pro činnost hasičů ve vrtulníku. Samotný výcvik sestává z 10 letových hodin, během kterých se hasiči naučí práci nad volnou hloubkou – práci s lanovou technikou na palubě vrtulníku. S výcvikem by mohli být hotovi na konci listopadu. Celkem by výcvik mělo nyní absolvovat 9 hasičů – záchranářů. Současně proběhne i výcvik lékařů záchranářů.