e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie U Plazíka – fotografie Švéda narozeného v Lounech

publikováno: 7.7.2015, kategorie: Výstavy, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Perucká Galerie U Plazíka se chystá na slavnostní vernisáž již třetí letošní výstavy. Tentokrát to bude opravdu zajímavá výstava fotografa žijícího ve Švédsku, ale narozeného v Lounech. Vernisáž proběhne v sobotu 11. července 2015 ve 14 hodin a výstava bude přístupna o víkendy a svátky od 10 do 17 hodin až do 30. srpna 2015.

Jeho jméno je Jan Witthed, který o sobě napsal.

Jsem narozen v Lounech, kde jsem bydlel až do začátku studií v Praze. V roce 1968 jsem s celou rodinou opustil republiku a usadil se ve Švédsku. Po dostudování jsem se odstěhoval do centra chemického průmyslu na sever nedaleko od Göteborgu, kde bydlím dodnes. Fotografovat jsem začal v osmi letech přístrojem Pionýr. Po dvou letech jsem mamince „zabavil“ fotoaparát Kiev II. Později jsem používal několik zrcadlovek firmy Canon.
Digitální dobu jsem započal s kompaktem Nikon. Po několika letech jsem však opět chtěl zrcadlovku. Protože jsem nechtěl být omezován technikou, koupil jsem si plnoformátovou zrcadlovku firmy Canon, kterou jsem po několika letech vyměnil za novější.
Fotografuji spíše rád než dobře. Mimo rodinných obrázků, v současně době nejvíce mého vnuka, je to hlavně příroda. Na výstavě najdete fotografie květin, zvířat, ptáčků, hmyzu, ale i krajiny - zvláště moře, západ slunce a jiné. Nejvíce fotografií je ze Švédska, ale budou tam také fotografie z Chorvatska, Indie a USA. Velkým problémem pro mě bylo fotografie na výstavu z těch tisíců obrázků vybrat“.

Možno sjednat návštěvy i mimo běžnou otevírací dobu - www.iperuc.cz. Prohlídku pro větší skupiny a školy ve všední dny je možné domluvit také na telefonu - 605 345 804 Jen pro připomenutí - Městys Peruc leží 15 km východně od Loun, pokud použijete železnici, je zastávka na trati Louny - Slaný.