e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Park? Ne, v Lovosicích mají zelené náměstí!

publikováno: 7.7.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Jana Hejdová

Sdílet: facebook twitter google+

V Lovosicích skončila revitalizace centrálního prostoru. Město poprvé v historii dostává důstojné centrum města. Myšlenka na přeměnu centra Lovosic se začala uskutečňovat před dvěma lety, kdy byly lidem poprvé představeny architektonické návrhy. Nyní už stavbu dodavatel předal městu, i když stále ještě pokračuje odstraňování drobných vad a nedodělků.

„Přestože Lovosice nejsou velkoměstem, jsme přesvědčeni, že si zasloužily opravdové náměstí, které tu do této doby chybělo," říká starostka Lovosic Lenka Lízlová. „Zásadní je si uvědomit, že primární změnou je převod parku v náměstí s netradičně velkým zastoupením zeleně. Stačí se podívat do blízkých měst Litoměřic a Roudnice nad Labem," dodává starostka Lovosic.

Celkový přerod s sebou samozřejmě nesl komplikace i problémy. Dílo nebylo předáno v termínu a některé části je nutné reklamovat. „V této době se na společnost, dle smlouvy o dílo, vztahuje pokuta za nedodržení termínu a to ve výši 0,1 % za každý den prodlení," vysvětluje místostarostka Lovosic Vladimíra Nováková.

Lovosické náměstí kompletně změnilo svou podobu. Lidé tu najdou zeleň, lavičky a vodní prvky. Radnice zatím nebude instalovat původně plánovaný přístřešek. Město se tak rozhodlo na základě výsledků několika veřejných projednání a reakcí občanů. Jde ale o stav, který se může kdykoliv změnit. Základy pro vybudování přístřešku jsou dle zadání připraveny. 

Podle předpokladu se slavnostní otevření náměstí uskuteční na přelomu července a srpna.