e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické hřbitovy na fotografiích ve Staré papírně

publikováno: 7.2.2017, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Ve Staré papírně v Žatci se ve čtvrtek 9. února v 17,00 hodin otevře fotografická výstava historických hřbitovů v České republice. Své kouzlo a poselství odhalí české, německé, židovské a romské hřbitovy, válečné památníky, hromadné hroby i hroby mimo hřbitovy.

Hřbitovy jsou nedílnou součástí historického a kulturního dědictví každé země. Jsou to místa kolektivní paměti společnosti, místa, kde mohou lidé vzpomínat na minulost. Místa, která představují způsob života společnosti a její vztah k hodnotám, které zanechaly předchozí generace. Je to místo pro vzpomínky, emoce, prostor ticha a klidu.

Naši předci věnovali hřbitovům velkou péči a pozornost. V Čechách měly vždy svou tradiční atmosféru a monumentalitu, kterou však postupem času v posledních desetiletích kousek po kousku ztrácejí. Přesto však, navzdory času, zůstávají hřbitovy stálou scénou lidských příběhů. Platí to i o těch, které (zatím) zůstávají rozvaleny a opuštěny.

Výstavu připravilo Omnium z. s. ve spolupráci s Česko-německým fondem budoucnosti a Heimatpflegerin der Sudetendeutschen. Výstava v pobočce Regionálního muzea v Žatci ve Staré papírně v ulici Volyňských Čechů potrvá do 3. března.