e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 8. až 10. dubna

publikováno: 6.4.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

S blížícími se velikonočními svátky se otevírají v kraji různé tématické výstavy, doplněné ukázkami velikonočních tradic, zdobení a ručních prací. Nabídneme hned tři. Chcete-li udělat něco pro přírodu, můžete vyrazit na jarní úklid do Chomutova nebo Žatce. Děti pobaví strašidelné podzemí v Jirkově.

Farmářské trhy
V sobotu 9. dubna startují v Ústí nad Labem Severočeské farmářské trhy, které pořádá občanské sdružení Český um – Artificium Bohemicum. Konat se budou v parku na sídlišti Severní terasa. Každý měsíc by se měly konat také v Mostě na hipodromu a na náměstí 1. máje v Chomutově. Termíny se dozvíte na www.severoceskefarmarsketrhy.cz. Další trhy pořádá také město Osek.

Velikonoční výstavy
Jaro přišlo k nám je název výstavy, která je po celý duben otevřena v Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci v hlavní budově. Součástí výstavy budou předváděcí akce. V úterý 12. dubna od 8.00 do 17.00 předvede Jarmila Horná z Prahy kraslice lepené slámou a ve středu 13. dubna od 8.00 do 16.00 představí techniku vyškrabávání kraslic. Ve čtvrtek 14. dubna od 9.00 do 17.00 Zdeňka Brodská z Litvínova bude zdobit kraslice sítinou jezerní. O víkendovém programu muzea vás budeme informovat v příštích tipech.
Prodejní výstava s velikonoční tématikou bude otevřena od úterý 12. dubna na zámku Ploskovice na Litoměřicku.
V úterý 12. dubna v 18,00 hodin se v Galerii Radniční sklípek v Litvínově otevře výstava Velikonoce v galerii, která navazuje podtitulem Velikonoční půda na oblíbené inspirativní výstavy o Vánocích. Od středy 13. až do 20. dubna pak můžete vidět každý den zajímavé ukázky různých technik zdobení vajíček i dalších ručních prací. V pracovní dny budou dílny probíhat od 10.00 do 12.00 a od 14.00 do 17.00 hodin, v sobotu pak od 15.00 do 17.00 hodin.

Jak vznikalo Rozmáňo
V sobotu 9. dubna si můžete do Divadla rozmanitostí v Mostě přijít poslechnout povídání o tom,  co stálo u zrodu této dětské divadelní scény. Pořad Jak to bylo – bylo nebylo začíná v 15,00 hodin.

Tajuplné podzemí  
Návštěvníky Jirkova čekají v sobotu 9. dubna prohlídky tajuplné městských sklepů s pohádkovými bytostmi.  Přímo z pohádek a bájí přijdou do temných zákoutí sklepů čerti, čarodějnice, bludičky, tajemní mniši a další bytosti, které návštěvníky vylekají, rozesmějí a především jim předvedou své umění. Otevřeno bude od 10,00 do 18,00 hodin.

Pokuš
Festival regionálních hudebních skupin se koná v pátek 8. dubna v Národním domě v Podbořanech. Od 19,00 hodin bude hrát pět skupin. Více se dočtete v článku.

Jarní výlet na Stropník
Osečtí turisté pořádají v sobotu 9. dubna výlet K prameni Oseckého potoka. Start je v 9,10 hodin v Oseku u pomníku Nelsonské katastrofy. Trasa vede přes, chatu Máňa, vrchol Stropníku k pramenu Oseckého potoka a dál přes Dlouhou Louku zpět. Trasy měří 12 a 16 km.

Jarní úklid
Možná už jste se pustili doma do úklidu. A co takhle uklidit v přírodě? Možnost máte v Žatci, kde je v sobotu 9. dubna naplánován úklid okolí řeky Ohře. Přineste si s sebou rukavice, hodně igelitek nebo pytlů na odpad a především dobrou náladu. Sraz je v 10,00 hodin u fotbalového hřiště naproti bývalému koupališti v Žatci.
Skauti z Chomutova se pak chtějí pustit do úklidu Bezručova údolí. Zájemci jsou očekáváni v 9,00 hodin u Povodí Ohře (před Bezručovým údolím) v Chomutově. Odměnou vám bude nejen dobrý pocit, ale také opékání buřtů na závěr.

Koncerty
Jedna z nejstarších hiphopových kapel DeFuckTo vyrazila na turné a přijede také do Chomutova. Vystoupí v Kulisárně v pátek 8. dubna od 20,00 hodin.
Walter Phishbacher NY3 – trio hrající na klávesy, baskytaru a bicí, vystoupí v pondělí 11. dubna od 19,30 hodin ve Výstavní síni U Kostela v Bílině.

Výstavy
Dnes (středa 6. dubna) v 18,00 hodin bude ve výstavní síni designu ústecké univerzity v Dubí zahájena výstava Daniela Worma Mé počiny po Číně. Výstava je otevřena do 29. dubna.
Výstava Šikovné ruce Podbořanska se otevřela tento týden v Městském muzeu v Podbořanech. Vidět ji tam můžete až do 29. dubna, poté se od 2. května přesune do Muzea barokního městečka Valeč a v červenci na státní zámek Krásný Dvůr.