e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Duchcovské muzeum připomíná výročí zdejší porcelánky

publikováno: 5.5.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

165 let od založení duchcovské porcelánové manufaktury připomíná nová výstava v Muzeu města Duchcova. Výstava bude otevřena od dnešního dne, tedy soboty 5. května do 10. června každý den.

Rozvoj výroby porcelánu nastal na Teplicku v druhé půli 19. století a pokračoval až do století dvacátého. kdy v roce 1905 působilo na Teplicku téměř třicet manufaktur. Mezi prvními je založena v roce 1853 továrna v Duchcově. Po prvních nesmělých krůčcích , kdy jsou vyráběny keramické předměty užitkového charakteru ze surovin těžených v nejbližším okolí, kupuje továrnu zkušený modelář Eduard Eichler a zakládá roku 1860 firmu E. Eichler Thonwaren – Fabrik. Manufaktura zažívá mohutný rozkvět, produkuje především terakotu, fajáns a majoliku v kodaňském, sevřeském a worcesterském žánru. Na konci 19. století se stává akciovou společností a je přejmenována na Duxer Porzellan – Manufaktur, A - G. se sídlem v Berlíně a začíná se v ní vyrábět též porcelán. Z roku 1900 je doloženo používání tradičního způsobu značení – z růžové hmoty vyrobené trojúhelníkové značky s nápisem ROYAL DUX BOHEMIA a žaludem. Tento způsob značení je používán dodnes, kdy je součástí dubské firmy Český porcelán.

Ke 165. výročí připravil závod Royal Dux společně s Muzeem města Duchcov výstavu, která poukazuje na ty, kteří slávu a úspěch duchcovského porcelánu zajistili. A není to pouze Eduard Eichler a následně jeho syn, ale také řada modelérů, kde se v první řadě připomíná Alois Johann Hampel, jenž zasvětil zdejší porcelánce 55 let svého života. Při shánění podkladů se objevily spousty fotodokumentace z provozů, kde jsou tváře těch, co figurální porcelán nejenom navrhovali, ale rovněž vyráběli, dekorovali. Výstava, která bude v Popelově výstavní síni muzea probíhat do 10. 6. mnohé ze snímků představí. Třeba tu poznají návštěvníci nejenom sebe, ale i své rodiče a prarodiče, co v závodě Royal Dux pracovali, a pomohou tak jejich pojmenováním odhalit další kus historie, kterou tvořili zdejší lidé.  

Výstava je otevřena denně od 9,00 do 17,00 hodin.